roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Over KNRB

Het Nationaal Roeicongres

Het Nationaal Roeicongres is dé plek waar bestuurders, vrijwilligers, coaches, roeiers en anderen uit de roeiwereld samenkomen om informatie uit te wisselen, kennis te delen, nieuwe ideeën op te doen en workshops te volgen.

Nationaal Roeicongres 2024

Dit jaar vond het congres plaats op zaterdag 3 februari. Zo’n 150 bestuurders, vrijwilligers, coaches en roeiers kwamen bijeen bij het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam om kennis te delen, nieuwe ideeën op te doen en inspirerende workshops te volgen. De dag stond in het teken van het thema ‘met elkaar doorgroeien‘.

De roeisport groeit en daarbij komen dagelijks verschillende uitdagingen op ons af. Verenigingen zoeken elkaar steeds meer op. Samenwerken en elkaar inspireren zorgt ervoor dat we als roeigemeenschap kunnen werken aan een toekomst waarin we vooruitgang blijven boeken. Naast vooruitgang in maatschappelijke onderwerpen, zoals duurzaamheid en diversiteit & inclusie, waren ook ledengroei en aanbod van verschillende roeivormen belangrijke onderwerpen.

Workshops

Hieronder lees je meer over de workshops die werden gegeven tijdens het Nationaal Roeicongres 2024. Onderaan deze pagina (bij downloads) vind je de slides die tijdens de workshops werden gepresenteerd.

Ronde 1

Workshop 1: De potentie van de roeimarathon

Het lopen van marathons is heel populair. Roeimarathons hebben deze potentie ook. De KNRB-marathoncommissie wil roeiverenigingen ondersteunen en haar leden enthousiasmeren om marathons te gaan roeien. In deze workshop proberen we de vinger te leggen op de redenen waarom roeimarathons nog niet aanslaan bij het grote roeipubliek en gaan we met elkaar in gesprek om ideeën en oplossingen uit te wisselen om daar verandering in te brengen.  

Workshop 2: Subsidies, Fondsen en Sponsoring. Hoe genereer je externe inkomsten voor jouw vereniging? – Sponsorvisie

Tijdens deze workshop worden clubs wegwijs gemaakt door Peter van Baak in het subsidielandschap voor verenigingen. Daarnaast wordt ook besproken voor welke zaken en op welke manier verenigingen fondsen kunnen selecteren en aanspreken en wordt ingegaan op andere externe inkomstenbronnen zoals sponsoring en donaties. Na deze workshop kan je kansrijke subsidies en fondsen selecteren en direct aan de gang met het aanvragen hiervan.

Workshop 3: Coastal, endurance en/of beachsprint op jouw vereniging

De Coastalcommissie zal de deelnemers meenemen in het Coastalroeien en hoe Endurance en de Beach Sprint zich tot elkaar verhouden. Wat is de toekomst van Coastal? Voor wie is Coastalroeien geschikt? Wat kan een vereniging het beste doen als het wil Coastalroeien? Wat is belangrijk tijdens de wedstrijden? Wat zijn de kansen en bedreigingen van het Coastal roeien? Kortom; genoeg te ontdekken en bespreken! 

Workshop 4: Wat wil de recreatieve roeier?

De commissie recreatief roeien heeft in 2023 ruim 80 diepte-interviews gehouden met roeiers van verschillende verenigingen over het hele land om in beeld te krijgen wat ‘dé recreatieve roeier’ wil, en hoe we als roeiwereld kunnen inspelen op hun behoeften. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek ga je naar huis met ideeën, handvatten en aanpakken om jouw lid-recreatieve roeier te boeien èn te binden. 

Workshop 5: Met energie besturen

Hoe blijft een bestuursjaar leuk en hoe hou je het vol tot het einde? Tijdens de workshop neemt Rolf Soldaat je mee (aan de hand van Virtual Reality) om inzicht te krijgen in hoe het energiesysteem (die van jou?) reageert op spanning en ontspanning. Krijg inzicht hoe je jouw energie kan reguleren zodat je het bestuursjaar leuk houdt en tot het einde volhoudt.   

Workshop 6: De Kracht van Video voor roeiverenigingen

Team Sportservice Amsterdam biedt dynamische clubondersteuningscursussen aan, speciaal ontworpen om sportverenigingen te helpen bij het aanpakken van uitdagingen zoals een tekort aan vrijwilligers of leden. In de aankomende workshop delen de communicatie-experts van Team Sportservice Amsterdam, Aletta Jorritsma (voormalig roeiolympiër) en Wibout Warnaar (voormalig filmmaker), inspiratie en praktische tips over de kracht van video. We tonen creatieve voorbeelden van verenigingen die met doeltreffende video’s aanzienlijke resultaten hebben behaald. Ontdek met ons de grenzeloze mogelijkheden van video en ga weg met een concreet filmplan voor een zelf bepaalt doel!

Workshop 7: Missie H2 – Innovatieve manieren om je gebouw te verduurzamen

Ontdek tijdens deze workshop innovatieve manieren om te verduurzamen, of het nu gaat om de accommodatie van jouw roeivereniging of jouw eigen huis. Rick Bruins (van Remeha en Missie H2) zal je praktische tips geven om de energierekening te verlagen door te kijken naar mogelijkheden voor het optimaliseren van verwarmingsinstallaties. Daarbij biedt hij inzicht in de toekomst van gasgebruik en worden alternatieve oplossingen verkent. Leer hoe je duurzame keuzes kunt maken en ontdek de sleutel tot een energie-efficiëntere toekomst voor jouw verenigingsaccommodatie of eigen huis.

Workshop 8: Een verfrissende blik op veiligheid, aan boord bij de binnenvaartschipper

Ben jij benieuwd hoe jij er als roeier uitziet vanuit een stuurhut? Wat is die dode hoek van de schipper eigenlijk? In deze workshop neemt een binnenvaartschipper je mee de stuurhut in, en bespreken we welke risico’s het sporten op openbaar vaarwater met zich meebrengt. Ook in algemene zin zullen we ingaan op de risico’s op ons roeiwater. Hoe veilig is onze sport eigenlijk, en hoe zorgen we ervoor dat we met plezier kunnen blijven roeien? Wat is je rol als bestuur daarin, ook als het gaat om aansprakelijkheid?

Workshop 9: Creeër grotere betrokkenheid met PLAY

Tijdens de workshop ‘PLAY’, laat Rogier van Meggelen van SPORTJEAL, zien hoe je met ontwikkeling en groei, leden meer betrokken kan maken. Wij schetsen een ideale leeromgeving en laten deze in onze app zien. Waarna je actief aan de slag gaat met het creëren van jouw ideale leeromgeving. 

Workshop 10: Inclusie 101: Voelt iedereen zich thuis op jouw vereniging?

“Wat weet jij al over diversiteit & inclusie? Ben jij benieuwd naar wat andere roeivereniging al doen op dit gebied? Kom dan naar de D&I workshop. Tijdens deze interactieve sessie gaan wij aan de slag met de basisprincipes van D&I, reflecteren wij op wat al goed gaat en wat nog beter kan, en gaan we vooral met elkaar in gesprek en van elkaar leren over D&I onderwerpen. Aan het einde van deze workshop loop jij naar buiten met ten minste een doel om mee te nemen naar jouw eigen roeivereniging.” Deze sessie zal gefaciliteerd worden door Valérie van Kemenade, Diversiteit & Inclusie trainer van Thrive In Sync. 

Ronde 2

Workshop 1: FOYS – Hoe helpen de nieuwe functionaliteiten van KNRB club bij de groei van jouw vereniging

De afgelopen jaren is het KNRB Club verenigingssysteem
verder ontwikkeld. Oud-Olympisch roeier Jochem
Verberne en oud-bestuurder Romy Klaassen delen de
nieuwste functionaliteiten van KNRB Club en bespreken de ideeën van de
verenigingen. Van eenvoudigere aanmeldprocessen tot nieuwe engagement
mogelijkheden binnen ploegen, besturen, en commissies, en van de
uitbreidingen van het afschrijfsysteem tot het aanmelden van het eten op de
vereniging.

Workshop 2: Roeien zonder beperkingen, aan de slag met pararoeien – Handboek voor Pararoeien

Aan de slag gaan met pararoeien op de eigen vereniging. Dat klinkt voor velen als iets ingewikkelds of als een hoop gedoe. Niets is minder waar! De roeisport is zonder aanpassingen namelijk al zeer geschikt voor de meeste mensen en lichamen, hoe bijzonder die ook zijn. Amber Meulenbeld en Geert Provoost, twee oud pararoeiers uit het NRT, lid van de KNRB-commissie pararoeien, nemen je mee door het nieuwe handboek pararoeien. Aan de hand van persoonlijke ervaring en verzamelde kennis word je tijdens deze workshop gestimuleerd om op een nieuwe manier na te denken over pararoeien en de plaats die het verdient (of al heeft) op jouw eigen vereniging. 

Workshop 3: Inzet van vrijwilligers

Lutger Brenninkmeijer houdt zich al jaren bezig met hoe een verenging optimaal functioneert en hoe de processen in de vereniging versterkt kunnen worden. Zijn overtuiging is dat het van groot belang is om naast de bovenstroom vooral aandacht te geven aan de onderstroom binnen de organisatie. 

Voor vele verenigingen is het werven en behouden van vrijwilligers een van de belangrijkste speerpunten. Heel begrijpelijk want de vereniging leeft bij de gratie van vrijwilligers en mensen maken het verschil. Maar hoe zorg je er voor dat je als club aantrekkelijk bent en waar mensen graag een bijdrage aan willen (blijven) geven. In dit uur zoomen we in op de motivatoren van mensen en hoe je daar als vereniging het beste op kunt inspelen. 

Workshop 4: Discriminatie door de ogen van…. VR-Experience

Discriminatie kan overal voorkomen en het kan iedereen overkomen. Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. In deze experience ervaar je (letterlijk) door de ogen van een ander, hoe het is om gediscrimineerd te worden. Wat is discriminatie en wat doet het met je als het je overkomt? En wat kun je hieraan doen?  

Workshop 5: Als het korfbal lukt om junioren te werven, Dan moet dat voor roeien toch makkelijk zijn?

Met 17 jaar ervaring in de sport en daarnaast al 8 jaar als bestuurder van “de mooiste” korfbalvereniging van Nederland neemt Ben Mansvelder je mee in de wondere wereld van de (korfbal-)sport. Ledengroei, sponsorinkomsten, bouw van een eigen accommodatie en dat allemaal vanuit een gedegen beleid. Samen met Hielko van der Molen maken we de doorvertaling naar de roeisport. Welke elementen kun jij gebruiken voor jouw vereniging?! 

Workshop 6: Hoe zit het met bestuursaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid gaat alle bestuurders van kleine tot grote roeiverenigingen aan.
Edwin Fonck van Raetsheren bespreekt samen met jullie het volgende:
Wat zijn de risicomomenten, hoe zijn de ‘checks and balances’ binnen jouw vereniging vastgelegd, was bij de overdracht tussen bestuursleden alles duidelijk en hoe kan dit verbeterd worden zodat besturen in de toekomst hierop verder kunnen bouwen?

Workshop 7: Een duale carrière binnen het roeien

Tijdens deze workshop gaat Topsport Amsterdam met jullie aan de slag over wat duale carrière is, en wat het betekent voor een topsporter. Daarnaast gaan we in op de rol van de vereniging bij het mogelijk maken van een duale carrière en het belang om een stevige basis te leggen voor toptalenten voor hun doorgroeimogelijkheden. 

Workshop 8: Geen groei zonder goed roeiwater

Een workshop voor het aanpakken en of voorkomen van problemen met betrekking tot het roeiwater.

Workshop 9: Grey Ocean, een zee van kansen

Demografie is een goede voorspeller. Nederland ontgroent en vergrijsd verder in de komende decennia. Daarnaast bewegen Nederlanders onvoldoende. Is dat een bedreiging of biedt dat kansen? Wereldwijd neemt de aandacht toe voor de Mastersport. In Nederland blijft het absoluut achter. Terecht of onterecht? In het najaar ’23 is er een onderzoek gehouden onder sportbonden over Mastersport. Huub Stammes neemt u mee in een kijkje in de keuken van de uitkomsten van het onderzoek. Hij gaat graag het gesprek aan over wat dit kan betekenen voor de verenigingen en de KNRB.  

Workshop 10: Het roeiplezier

In deze interactieve workshop wordt ingegaan op midweek toerroeien, hoe dit werkt en bij kan dragen aan de roeiparticipatie en welke nieuwe kansen er zijn om met elkaar door te (g)roeien met focus op verenigingsmanagement en betrokkenheid van nieuwe leden. Ook komt regionale samenwerking als groeimodel aan bod. 

Contact

Afdeling Sportparticipatie

Het Nationaal Roeicongres wordt georganiseerd door medewerkers van sportparticipatie. Contact opnemen kan via [email protected].

KNRB bestuur

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris roei-organisaties. 

Downloads

Downloaden Workshop 1.1 De potentie van de roeimarathon .pdf - 9 MB
Downloaden Workshop 1. 2 Subsidies, Fondsen en Sponsoring. Hoe genereer je externe inkomsten voor jouw vereniging – Sponsorvisie .pdf - 4 MB
Downloaden Workshop 1.3 Coastal, endurance enof beachsprint op jouw vereniging .pdf - 9 MB
Downloaden Workshop 1.4 Wat wil de recreatieve roeier .pdf - 8 MB
Downloaden Workshop 1.5 Besturen met energie .pdf - 854 KB
Downloaden Workshop 1.7 Missie H2 – Innovatieve manieren om je gebouw te verduurzamen .pdf - 3 MB
Downloaden Workshop 1.8 Een verfrissende blik op veiligheid, aan boord bij de binnenvaartschipper .pdf - 18 MB
Downloaden Workshop 2.3 Nieuwe gezichten tussen je vrijwilligers .pdf - 8 MB
Downloaden Workshop 2.5 KNRB Als het korfbal lukt om te groeien dan lukt het een roeivereniging toch ook .pdf - 3 MB
Downloaden Workshop 2.6 Hoe zit het met bestuursaansprakelijkheid .pdf - 2 MB
Downloaden Workshop 2.7 Een duale carrière binnen het roeien .pdf - 2 MB
Downloaden Workshop 2.9 Grey Ocean KNRB .pdf - 1 MB