roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Over KNRB Historie

1920 en ouder

De moderne roeisport is in Engeland ontstaan. Aan het eind van de 15e eeuw was Londen het best toegankelijk via het water want bruggen waren er nauwelijks. Veel mensen waren afhankelijk van de veerdiensten die werden verzorgd door roeiers ofwel ‘watermen’. Voor hun plezier organiseerden ze onderlinge wedstrijden. De eerste officieel bekende roeiwedstrijd dateert van 1716. In 1896 werd roeien een Olympische sport.

1885 (ongeveer) – Een driepersoons wherry. De foto is gemaakt rond 1885 op De Amstel. Waarschijnlijk een van de oudste foto’s van een dergelijke toerboot.
1896 (26 mei) – Varsity. Traditioneel lieten vele supporters zich per boot vanuit hun eigen stad naar Haarlem verschepen. Op de foto is zo’n boot bij afvaart in Leiden te zien, compleet met een zwaan – het symbool van vereniging Njord – op de voorplecht. Dit jaar won Triton.
1917 – Algemeene vergadering der Verbonden Nederlandsche Roeivereenigingen. De oprichtingsvergadering van de roeibond.
1860 – Dit is waarschijnlijk de oudste roeifoto. Het zijn vijf bekende raceroeiers van De Hoop. De foto is waarschijnlijk gemaakt bij de opening (1862) van de herbouw van De Hoop, dat eerder in vlammen was opgegaan. Op de foto H.H. Aug. Hendrichs (slag), A.H. van Bosse, P.A. Bundten, W. Hovy (boeg) en Jhr. H.J. Rutgers van Rozenburg (stuurman).
1914 – GSR Aegir. – Collectie Universiteitsmuseum Groningen
1886 – Het bijgevoegde kaartje vond Johan ten Berge in het archief van roeivereniging Nereus. Het is het toegangskaartje voor de allereerste editie van de wedstrijd om de Holland Beker. Heel bijzonder dat het bewaard is gebleven.
1914 – Hollandia stijlroeien.