roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie Bijscholingen en webinars

Masterclass programma coaches

Iedere winter bieden we in samenwerking met TeamNL een masterclass programma voor topsport- en wedstrijdcoaches op de club. Hiermee willen we de kennis die bij de TeamNL coaches en embedded scientists aanwezig is meer ontsluiten voor de roeicoaches in Nederland.

Via de kalender zie je altijd het huidige aanbod aan opleidingen en bijscholingen. Ook buiten het masterclassprogramma is er een interessant aanbod. Onderaan deze pagina kun je de webinars uit eerdere edities terugkijken.

Over de masterclasses

Eetproblematiek in de sport – basisworkshop en vervolgworkshop gespreksvoering door Stichting (W)EET WAT JE DOET
7 mei 20.00 uur Online basisworkshop
15 mei 19.00u Online vervolgworkshop gespreksvoering

19 september 20.00 uur Online basisworkshop
23 oktober 19.00u Amersfoort vervolgworkshop gespreksvoering

Wil jij meer leren over eetproblematiek in de sport en hoe je dit tijdig kan signaleren? Wil je weten wat jouw sporters, in jouw team of op jouw club risico geeft op eetproblemen? En wat je dan kan of misschien wel moet doen?

In een online introductie leer jij over eetstoornissen en verstoord eetgedrag en hoe deze zich manifesteren in de sport. Wat maakt sport zo risicovol en welke sporters zijn kwetsbaar om eetproblematiek te ontwikkelen? We leren je eetproblematiek signaleren, voordat het écht misgaat. En wat je moet doen en laten wanneer iemand te ver is afgegleden. Samen met andere coaches en trainers uit andere sportdisciplines maak je kennis met de (w)eet wat je doet methodiek en laten we zien waar passende hulp kan worden gevonden. Vroege signalering en gespecialiseerde zorg vergroot de kans op herstel! Deze kennis en kunde is hard nodig binnen de (top)sport, ook binnen jouw vereniging.

In de vervolgworkshop staan we stil bij hoe je veilig en verantwoord het gesprek kunt voeren bij vermoedens van eetproblematiek. Hoe maak je de signalen waar jij je zorgen over maakt bespreekbaar? Hoe ga je het gesprek aan over ondergewicht of extra gewicht op een manier die steunend is en de situatie niet verergerd? Wat doe je als je sporter niet openstaat voor jou, of zelfs alles ontkent? En communiceer je met anderen hierover, en zo ja, hoe doe je dat dan?

Bouwen van een High Performance cultuurmasterclass door Diederik de Boorder en Damion Eigenberg
26 jun 19.30 (optioneel 17.30) – 22.00u Watersportcentrum het Bastion, Nijmegen

Hoe ontwikkel je in jouw sport een gezonde prestatie-cultuur?
Deze masterclass wordt georganiseerd door N.S.R.V. Phocas in samenwerking met Topsport Gelderland en de KNRB. Kijk voor het hele programma onder de infoknop. Aanmelden kan tot uiterlijk 14 juni.

Coachcongres
9 dec 10.00 – 17.30u Sportivate, Amersfoort

Trainingsleer – workshop door Koen de Haan, KNRB embedded scientist
11 jan 19.00 – 21.30u OTC Amstelveen [deze is verplaatst ivm storm 2 nov]
Binnen TeamNL roeien werken wij met een bepaalde visie tav trainen. Wat is die visie en hoe vertaal je dat naar jouw club. Hoe observeer je je roeiers en kun je begrijpen wat je ziet? Hoe kun je via coaching je doelstellingen bereiken? Koen verbindt met voorbeelden de theorie / visie aan de praktijk en vertaalt deze met de deelnemers aan de workshop samen naar de club, waar je anders dan in TeamNL, niet perse fulltime met een sporter werkt.

Biomechanica in het roeien (meten is weten) – workshop door Freek Robbers, KNRB bondscoach en Dion van Schie, KNRB embedded scientist
14 jan 10.00 – 12.30u [NB. tijdstip kan nog wat wijzigen] OTC Amstelveen
In deze masterclass nemen Dion van Schie (KNRB applied scientist) en Freek Robbers (KNRB bondscoach) je mee in de wereld van biomechanica en meten is weten. De wetenschap achter de roeihaal, de ideale positie van een individuele roeier, afstelling, en andere aan biomechanica gerelateerde onderwerpen komen aan bod. Na deze workshop ga je naar huis met een schat aan kennis die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen bij jouw wedstrijdroeiers.

Race tactics – workshop door Matthias Verstraelen, KNRB embedded scientist
In deze masterclass neemt Matthias Verstraelen (Embedded scientist) je mee in wedstrijddata. Wat kan je met wedstrijddata doen om meer succesvol te zijn? Hoe verschillen data van de ergometer met data uit de boot? Tot slot hebben we het over het LA’28 project waarbij de wedstrijdafstand 25% wordt ingekort. Waar staat de wetenschap op dit moment en hoe kunnen we deze verandering gaan benaderen vanuit fysiologisch oogpunt?.

Webinars 2023-2024

RP3 voor coaches – webinar door Rogier Blink
webinar 30 november 19.3021.30
Als coach ben je met je roeiers overgestapt van Concept naar RP3. Je weet dat dit wat anders werkt, maar precies weet je het ook niet. In deze webinar neemt Rogier je mee in de juiste afstellingen van de RP3 en hoe je data verzamelt voor bijvoorbeeld profieltesten. Hoe train je met een RP3. Wat doe je anders dan op een Concept en welke mogelijkheden zijn er allemaal. Na de webinar is er een vragenuur met Rogier waarbij je alles kunt vragen wat je nog meer wilt weten over de RP3.

Webinars 2023

Help mijn kind wordt topsporter! – webinar door Patrick van Bruggen, stichting topprestaties
Als coach heb je te maken met ouders. Hoe begeleid je ouders in de sportambities van hun kind. Wat hebben ouders nodig om de optimale thuisomgeving te kunnen bieden. Patrick: het onderwerp ‘De rol van de ouder is groter dan brengen, ophalen en betalen’. Op welke wijze kun je als roeivereniging ouders de juiste rol geven in het stimuleren, motiveren en ondersteunen van je kind. Ouders willen het beste voor hun kind, echter weten ze vaak niet hoe ze zelf reageren aan de kant van het water en/of weten niet welke wijze het beste is om je kind te helpen. Ik geef coaches en besturen van verenigingen tools wat ze het beste met de ouders aan het begin van een nieuw seizoen kunnen bespreken.
Patrick is auteur van het boek ‘Handboek voor jonge sporters, topsporters en topsportouders’. De KNRB heeft een aantal exemplaren liggen. Heb jij belangstelling? Dan kun je deze tegen betaling van 30,- bij ons op komen halen. Neem hiervoor contact op met Eveline via [email protected]. De webinar kun je hieronder terugkijken.

Voeding – webinar door Peter Res, sportvoedingskundige en triatleet
De juiste voeding binnen de sport is cruciaal. Wat is de juiste voeding in de trainingsjaren van een atleet? Peter focust in deze webinar op hoe je wedstrijdsporters begeleidt van U19 en U23.