De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar studentenroeivereniging Asopos de Vliet in Leiden gooit hoge ogen. Op een watersportterrein dichtbij de stad en in het midden van natuurgebied Boterhuispolder is het goed toeven. Een vereniging waar veel aandacht is voor de gezondheid van de roeiers en waar vegetarisch wordt gekookt vanuit duurzaamheidsoogpunt.
Profiel
Asopos de Vliet is ontstaan in 1974 uit een fusie tussen De Vliet en Asopos. Op dit moment heeft de vereniging zo’n 600 leden en is flink groeiende. “We hebben iets meer vrouwen,” vertelt praeses Wouter van Groeningen. “Net als de samenstelling van de stad, er zijn hier veel alphastudies.” De mannen hebben het dus voor het kiezen. “Haha… ja we lopen over van de roeiliefdes.”
Bij Asopos de Vliet kan geroeid worden op verschillende niveaus. Clubroeien, competitie- of wedstrijdroeien. De vereniging durft sinds een aantal jaar groter te denken, ambities te hebben: “Het een sluit het ander niet uit, maar wedstrijdroeien staat nu op nummer een. Je moet durven te kiezen en het durven uit te spreken. Als je dan bijvoorbeeld investeringen wilt doen, kun je dat goed uitleggen,” licht Wouter toe. “Voor het eerst in de geschiedenis is er een olympische medaille gehaald. Die medaille van Boudewijn Röell helpt. Kijk wat we kunnen, het gevoel groeit en dat zorgt voor meer leden. We hebben zelfs uitbreidingsplannen.”
Geschiedenis
In 1905 wordt de Leidse Studentenroeivereniging De Vliet opgericht. Alleen voor dames en in het begin was het vooral stijlroeien, want wedstrijdroeien was volledig ongeschikt voor dames. Althans dat vond men. Er bestond zelfs de kans dat deze roeisters geen kinderen konden krijgen door al het roeien. Maar de dames wilden racen en in 1916 was het zover. De eerste, officiële wedstrijd werd gevaren. De dames van De Vliet waren niet alleen nationaal bijzonder succesvol, ook werd menig medaille gepakt op de Europese kampioenschappen.
Een aantal oud-Njord en Dudok van Heel leden wil samen met een paar vrienden een eigen roeivereniging oprichten speciaal voor mannen. En dat lukt. Op 1 oktober 1962 is Asopos een feit. Op de site is te lezen hoe de vereniging aan de naam komt: ‘Een van de mannen van het eerste uur Dick Oudshoorn heeft uit de Griekse mythologie een riviergod opgevist die 27 dochters heeft, hij is genaamd… Asopos.’
In 1969 wordt duidelijk dat de Vliet een nieuw onderkomen moet zoeken want de Trekvliet wordt gedempt. De dames kiezen voor een plek naast Asopos. En in 1970 verhuist de Vliet naar de nieuwe plek. “De verenigingen wilden niets met elkaar te maken hebben en een fusie zou nooit of te nimmer plaatsvinden,” zegt Wouter lachend. “Na vier jaar was het zover Asopos en de Vliet gingen samen.”
Vloot
Asopos de Vliet heeft nu 78 boten in de loods liggen. Van museumstukken en overnaadse boten tot de nieuwste Empachers. “We investeren vooral in topkwaliteit,” vertelt Wouter. “Eerstejaars die willen roeien, moeten kunnen roeien. We laten niet meer mensen toe, dan dat we aan kwaliteit kunnen leveren. Er is dus relatief veel materiaal en door de groei investeren we in boten.”
Heden
Binnen Asopos de Vliet is veel veranderd. Er zijn professionele coaches, een krachttrainer, een fysiotherapeut en een sportdiëtist die de roeiers bijstaan op alle niveaus. “Het is voor ons een hele bewuste keuze om op deze manier te werken. We zagen dat er in het seizoen mensen uitvielen door blessures en we wisten niet goed wat bijvoorbeeld lichte roeiers moesten eten. We wilden de kennis in huis halen.” Hiervoor werd drie jaar geleden de medische commissie opgericht. Een netwerk van oud-leden en huidige leden die een gerichte studie doen of een passend beroep uitoefenen. Inmiddels is er onder andere een keer per week een sportfysio. “We zien een onwijze terugloop in blessures, mensen worden sneller geholpen en hebben minder lang last.” Ook qua diëtetiek zijn stappen gezet. “We zijn heel gedetailleerd met voeding bezig en eten vanuit duurzaamheidsoogpunt bij voorkeur vegetarisch.”
Paars-wit-rood
De verenigingskleuren zijn met recht bijzonder te noemen. En een bewuste keuze. Het rood komt van de Vliet. Asopos wilde opvallen en zette zich af tegen de in 1962 bestaande verenigingskleuren. Het werd paars. Paars-wit-rood. Wouter: “Paars is de kleur waar we voor staan, maar er moet altijd wat rood in. Het is een combinatie waar we trots op zijn.”
Leden van verdienste
Het aantal leden van verdienste is in vergelijking met andere verenigingen die even oud zijn laag. “We geven hier niet snel een schouderklopje, dat is een terughoudendheid in onze cultuur. Je moet echt iets heel bijzonders doen,” legt Wouter uit. Twee iconen binnen de vereniging, Ed Maan en Jacomine Ravensbergen beteken veel voor Asopos de Vliet en Wouter. “Ed loopt hier vaak rond. Hij staat altijd voor ons klaar. En Jacomine bel ik regelmatig voor advies.”
Bijzonder
De vereniging huist op een watersportterrein met een zeil-, kano- en duikvereniging. Hier wordt studeren, wonen en sporten gecombineerd. Op het terrein is een mooi studentencomplex. “Er zijn 130 à 140 woningen die voor 70% door Asopossers worden bewoond. Superfijn voor roeiers om zo dichtbij de club, in de natuur en vlakbij de stad te wonen. Een ideale combinatie tussen sport, wonen en studeren die goed gelukt is. Het moet allemaal wat groter, daar lopen we nu tegenaan,” sluit Wouter af.
Meer info: https://asopos.nl/
Foto’s: Asopos de Vliet
April 2018