roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Energy Challenge: Missie H2 helpt bij het verduurzamen van jouw verenigingsaccommodatie

In samenwerking met Missie H2 en het Watersportverbond is de KNRB een traject gestart om de duurzaamheid bij accommodaties van watersportverenigingen te inventariseren en te verbeteren. Hiervoor is afgelopen zomer een duurzaamheid behoefteonderzoek gedaan. Dankzij de resultaten van dit onderzoek hebben we een beter begrip gekregen van de uitdagingen en obstakels waarmee verenigingen te maken hebben bij het verduurzamen van verenigingsaccommodaties, en is er een actieplan opgesteld om verenigingen doelgerichte ondersteuning te kunnen geven.

Resultaten duurzaamheid behoefteonderzoek

Het onderzoek werd door 140 bestuurders ingevuld, waarvan 44% is aangesloten bij de KNRB. De resultaten brengen verschillende kanten van het thema duurzaamheid aan het licht:

  • 9 op de 10 verenigingen vinden duurzaamheid heel belangrijk
  • Voor slechts 34% van de bestuurders staat het thema duurzaamheid in de top 5 belangrijkste thema’s voor de vereniging.
  • De belangrijkste redenen om met duurzaamheid aan de slag te gaan zijn de bijdrage aan het milieu, de kostenbesparing en de vraag vanuit de leden.
  • Eenvoudige verduurzamingsmaatregelen, zoals het overgaan op LED-verlichting en het lager zetten van de verwarming, wordt bij het merendeel van de verenigingen reeds toegepast.

Verduurzamingsplannen

Van alle verenigingen die hebben meegedaan aan het onderzoek, geeft twee-derde aan in 2024 verduurzamingsplannen te hebben. Daarbij werden zonnepanelen het meest genoemd, maar ook een warmtepomp en dakisolatie staan hoog op het lijstje. Op de vraag of de vereniging hulp wil ontvangen bij het verder verduurzamen van de sportaccommodatie reageert de helft van de groep positief. Zeker bij het bepalen van de geschikte verduurzamingsmogelijkheden is veel behoefte aan advies. Ook op het gebied van financiering, zoals hulp bij het aanvragen van subsidies of het aangaan van sponsordeals rondom verduurzaming, is behoefte aan ondersteuning.

Het vervolg: de Energy Challenge

Missie H2 en haar partner Remeha hebben op basis van deze informatie een pakket samengesteld van voordelen die zij roei- en watersportverenigingen kunnen bieden die meedoen aan deze Energy Challenge: met zoveel mogelijk verenigingen samen werken aan een duurzamer sportklimaat. De voordelen zijn op deze pagina uitgeschreven. Deze ondersteuning is toegankelijk voor alle verenigingen, ook verenigingen die niet aan het duurzaamheidsonderzoek hebben meegedaan.

Gratis adviestraject en korting op producten

Eén van de voordelen voor verenigingen is een gratis adviesgesprek op locatie. Dit gesprek geeft inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden van de accommodatie van de vereniging en is geheel op maat gemaakt. Zit jij in het bestuur van een roeivereniging en hebben jullie plannen om in 2024 te gaan verduurzamen? Schrijf je eenvoudig in op de interesselijst voor deze voordelen via onderstaande knop. Remeha neemt daarna contact op voor het plannen van de volgende stap.

Samen streven we naar een groenere toekomst voor de Nederlandse sport, en de Olympische Spelen in Parijs is onze eerste mijlpaal.