roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie Roeicoach

Roeicoach 2

Het doel van de opleiding tot roeicoach 2 (RC-2) is om beginnende coaches op te leiden die in staat zijn om beginnende en licht gevorderde roeiers te begeleiden op basis van een opgesteld trainingsschema. Hierbij staan het geven van verantwoorde en prestatieverbeterende trainingen en de wedstrijdbegeleiding centraal.

Wat houdt de opleiding in?

Opzet van de opleiding en toetsing

De opleiding bestaat uit zes gezamenlijke bijeenkomsten (vier theorie-avonden en twee praktijkdagen) en individuele opdrachten. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn de koppeling tussen theorie en praktijk en je eigen ontwikkeling als coach. De opdrachten bestaan uit een meefietsstage en drie proeven van bekwaamheid (PvB’s). Om in aanmerking te komen voor het diploma van roeicoach 2 moeten alle opdrachten met een voldoende zijn afgesloten.

Bijeenkomsten

– Vier theorie-avonden van 3 uur
– Twee praktijkdagen van 6 uur
– Huiswerkopdrachten, meefietsstage en beoordeling van PvB’s van ongeveer 24 uur
– Totaal ongeveer 48 uur.

Er geldt een aanwezigheidsverplichting voor alle bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden elke 2 à 3 weken plaats.

Kerntaken

PvB 2.1: Geven van trainingen en stimuleren van sportieve ontwikkeling van wedstrijdroeiers
PvB 2.2: Begeleiden van wedstrijdroeiers bij wedstrijden en testen

Thema’s

De opleiding RC-2 kent de volgende thema’s:

– basis roeitechniek
– basis didactiek
– veilig sportklimaat en gedragscode
– basis trainingsleer
– omgang met materiaal en basis afstellen
– blessures
– wedstrijd
– video-analyse

Instroomeisen

Voorwaarden om deel te nemen aan de opleiding RC-2 zijn:

– minimale leeftijd van 16 jaar
– in een C1/gladde skiff kunnen roeien
– zelf een wedstrijdploeg (mede) coachen die nationale 2km-wedstrijden of 1000m masterwedstrijden in glad materiaal start en welke ten minste vijf maal per week trainen
– lid zijn van een roeivereniging aangesloten bij de KNRB
– in staat zijn ten tijde van de opleiding een PvB-beoordelaar (min. niveau 3) te hebben

Kosten + subsidiemogelijkheden sportakkoord

De kosten voor de opleiding bedragen €220,-. Dit is inclusief alle bijeenkomsten, het opleidingsmateriaal in de digitale leeromgeving en de boekjes ‘roeien, jong aan de slag’ en ‘elementaire trainingsleer’. Heb je een of beide boeken al (of kun je ze lenen) dan krijg een korting van €17,50 op de cursusprijs.

Naast de opleidingen waarvoor coaches zich nu al kunnen inschrijven, bieden we graag op meer plekken in heel Nederland RC/RI opleidingen aan. Mail ons via [email protected] wanneer er interesse is op de vereniging voor meer opgeleid kader van alle niveaus en kijk in het onderstaande overzicht naar ons huidige aanbod. Daarnaast bied het Sportakkoord mogelijkheden voor vergoeding van de RC-2/RI-2 opleidingen. Als vereniging kun je gebruik maken van deze financieringsmogelijkheid. Volg de onderstaande stappen om meerdere instructeurs/coaches vrijwel kosteloos een niveau 2 opleiding te laten volgen. Vraag op tijd aan!

Stappen aanvraag financieringsmogelijkheid Sportakkoord:
Stap 1: contact [email protected] voor startmogelijkheid van een RI-2/RC-2 opleiding.
Stap 2: benader de lokale adviseur sport van jouw gemeente (of vraag aan [email protected] wie de lokale adviseur sport van jouw vereniging is) om de service aan te vragen.
Stap 3: de lokale adviseur sport en de lokale verenigingsondersteuner kijken naar de mogelijkheden voor financiering.
Stap 4: de lokale verenigingsondersteuner dient de aanvraag in bij NOC*NSF.

Toetsdocumenten

Alle KNRB-opleidingen voldoen aan de certificering van NOC*NSF. In het kader hiervan zijn verschillende toetsdocumenten opgesteld. Dit betreft een Kwalificatieprofiel roeicoach en Toetsdocument RC-2. De documenten bieden achtergrond over de eisen waaraan je aan het einde van de opleiding moet voldoen en op welke wijze de beoordeling en toetsing plaatsvindt. Het is belangrijk deze documenten voor de start van de opleiding door te nemen.

Interesse in deze opleiding?

Enthousiast geworden? In de agenda vind je het actuele aanbod voor alle opleidingen en bijscholingen. Staat er geen roeicoach 2 opleiding in de planning? Maak je interesse voor deze opleiding dan kenbaar door ons een bericht te sturen via: [email protected].