roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Subsidiekansen voor de verduurzaming van jouw vereniging

Sinds de zomer van 2023 is de KNRB in samenwerking met Missie H2 en het Watersportverbond een traject gestart om de duurzaamheid bij accommodaties van watersportverenigingen te inventariseren en te verbeteren. De transitie naar een duurzamere accommodatie vereist investeringen. Om roeiverenigingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun accommodaties, is het verkrijgen van subsidies van groot belang. Simpel Subsidie heeft drie subsidiekansen voor verenigingen die met verduurzaming bezig zijn op een rij gezet.

Subsidiekansen

Er zijn drie grote subsidiekansen voor verenigingen die met verduurzaming bezig zijn. Daarnaast zijn er nog hoop andere regelingen. Deze zijn via deze link te vinden.

1) Lokale kansen

Het is mogelijk dat zowel gemeenten als provincies subsidies aanbieden voor zowel het onderhoud als de verduurzaming van verenigingen. Voor een volledig overzicht van beschikbare subsidies is het raadzaam om contact op te nemen met je eigen gemeente of provincie. De KNRB heeft alle provinciale subsidieloketten op een rijtje gezet, zodat je de directe link naar jullie lokale loket makkelijk kunt vinden. Je vindt ze onderaan op deze pagina in het kennisplein.

2) ISDE subsidie

De ISDE-subsidie is interessant voor verenigingen die overwegen te investeren in zonneboilers of warmtepompen. Deze subsidie kan oplopen tot ongeveer 30% van de investeringskosten, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk verkort wordt. Belangrijk om te weten is dat de subsidie niet gecombineerd mag worden met de BOSA-subsidie. En verenigingen dienen deze subsidie zakelijk aan te vragen vóór het tekenen van een koopovereenkomst. Achteraf subsidie aanvragen is niet mogelijk, dus zorg dat je dit vooraf regelt. Je vraagt de subsidie aan als zakelijke gebruiker. Houd rekening met een gemiddelde verwerkingstijd van 8-12 weken.

3) BOSA subsidie

De belangrijkste subsidie voor verenigingen is de Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA). Deze subsidie is vooral interessant voor verenigingen waar meer dan de helft van het oppervlakte en de tijd wordt besteed aan sportactiviteiten. Een groot voordeel van deze regeling is dat zowel vooraf als achteraf subsidie kan worden aangevraagd. Een breed scala aan maatregelen komt in aanmerking voor deze subsidie, waaronder LED-verlichting, warmtepompen, koeling, isolerend glas en liften. Sinds 1 januari 2024 is de gewijzigde BOSA-regeling van kracht, die loopt tot 1 januari 2029. De KNRB heeft recentelijk een update geplaatst over de BOSA-regeling.

Hulp nodig bij duurzaamheidsadvies en subsidies?

Op zoek naar hulp bij duurzaamheidsadvies en subsidies? Mis de Energy Challenge niet! In samenwerking met Missie H2 biedt Remeha een uitgebreid pakket voordelen aan voor roei- en watersportverenigingen die samen willen werken aan een duurzamer sportklimaat. Dit pakket bevat onder andere korting op producten en een gratis adviesgesprek op locatie, waarin verenigingen inzicht krijgen in hun verduurzamingsmogelijkheden. Alle verenigingen zijn welkom om van deze ondersteuning te profiteren. Ben je geïnteresseerd in deze voordelen en wil je in 2024 je vereniging verduurzamen? Schrijf je dan nu in via onderstaande knop en Remeha neemt contact met je op voor de volgende stap.

Wil je meer weten over alle andere mogelijke subsidies voor jouw roeivereniging? Kijk dan naar het overzicht van diverse subsidiemogelijkheden.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met Simpel Subsidie, Remeha en de KNRB, partners die zich inzetten voor duurzaamheidsinitiatieven binnen de roei- en watersportsector.