roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Marathonroeien

Marathons in het buitenland

Het Marathonroeien houdt gelukkig niet op bij de landsgrenzen. Ook in het buitenland worden mooie en spannende marathontochten georganiseerd. Deze marathons tellen overigens niet mee voor Marathonklassement.

Ter informatie volgt hier per land een overzicht van interessante (marathon-)tochten. Alle informatie is indicatief. Wil je deelnemen neem dan zelf tijdig contact op met de desbetreffende organisatie om teleurstellingen te voorkomen.

Aanbod

België | Le Marathon de Liège à l’Aviron – Luik / Liège

43,250 of 60,550 km rond en eiland in de Maas. Veel boottypes zijn toegestaan. Meestal medio oktober. Meer informatie op http://www.rsnm-liege.com/.

Canada

 • Traversée du Lac Saint Jean – Québec
  42 km over het meer St-Jean. Ruim 200 km ten noorden van Québec. Er wordt geroeid in meerwaardige roeiboten. Meestal medio juli. Meer informatie op http://www.avironalma.com/.
 • Canadian Sculling Marathon  – Ottowa, ON
  De route over 42 km slingert rond drie mooie eilanden in de Ottawa Rivier en langs het parlementsgebouw. Alleen toegankelijk voor scullboten die toer/zeewaardig zijn. De halve en kwart  marathon mogen ook in glad materiaal verroeid worden. Meer informatie op http://www.onec.ca/.

Denemarken | Karlebo Marathon

78 km lange marathon van Nivå  Havn, 25 km ten noorden van Kopenhagen naar Kopenhagen en terug. Meer informatie op http://www.nivaaroklub.dk/.

Duitsland

In Duitsland worden vele marathons georganiseerd. Een goed overzicht is te vinden op de website van de Berlijnse Roeivereniging Hevella http://www.hevella.de/.

Hieronder een kleine greep:

 • Europäische Rhein Regatta
  100 km of 45km Lange marathon over de Rijn van van St. Goarshausen naar Bonn (100km) door het landschappelijke en aansprekende Mittelrheintal, langs beroemde Rijnkastelen en romantische plaatsjes van de Lorely tot Bonn. De korte afstand is van Neuwied naar Bonn. Alleen geschikt voor gestuurde C-vieren en breder, zowel boord als scull.
  Altijd op de eerste zaterdag van mei. Meer informatie op http://www.eurega.org/.
 • 24-h-Rudern
  Doel van de marathon is om zoveel mogelijk doch minstens 115km binnen 24 uur af te leggen. De tocht gaat over de Spree, Havel en de Wann See. Het record staat sinds 2008 op 248 km. De start is op zaterdagochtend om 6 uur. Meer informatie op http://www.ruder-union-marathon.de/

Engeland | Boston Rowing Marathon

Marathon over een afstand van 31 mijl (50,2 kilomter) stroomafwaarts van Lincoln naar Boston over de river Witham. Alle boottypes en dames, heren, veteranen, junioren en mixed velden mogen deelnemen. Meer informatie op http://www.bostonrowingmarathon.org.uk/

Frankrijk

Op de website http://www.avironfrance.asso.fr/ worden onder “Pratiquer d’Avrion” en dan “L’Aviron de randonnee” vele voornamelijk meerdaagse toertochten (over het algemeen geen marathonafstand) in Frankrijk aangekondigd.

Hongarije | Dunajsky marathon Budapest – Baja Regatta

Race over 174 km over Donau. Inschrijven mag in alle gangbare boten (skiff, dubbeltwee, C-materiaal, gladde vieren en boordachten) en in alle klassen (leeftijd, heren, dames, mixed). Voor de liefhebbers is er de dag erna de 500 m Baja Sprint Race. Deelname alleen toegestaan in hetzelfde nummer, waarin je de dag ervoor 174 km hebt geroeid. Meestal in juli. Meer informatie op http://www.bpbajaregatta.com/

Zwitserland | Tour du Lac

Een tocht van 160 km rond het meer van Genève.  Afhankelijk van het weer kan de tocht ingekort of afgelast worden. Deelname staat open voor alle roeiers. Gevaren wordt in C4’s, boord of scull.
Meestal in het laatste weekend van september. Meer informatie: http://www.nautique.org/.

FISA en KNRB Toertochten in het buitenland

Niet echt marathons zoals de doorgewinterde marathonroeier die kent, maar wel toertochten waarbij per dag aardige afstanden worden afgelegd:

 • Toertochten die zowel door de FISA als de KNRB worden georganiseerd.
 • De Douro-tocht is een onafhankelijke tocht en wordt een keer in de twee jaar uitgeschreven.
 • Roeien voor het goede doel. Een tocht van iets andere orde is de Row4Rights sponsorroeitocht op de Donau. Deze tocht, geïnspireerd op de fiets- en loopmarathons voor het goede doel, is ruim 400km lang, start 40km ten westen van Wenen en finisht in Budapest. Meer informatie: row4rights.nl

Contact

Commissie marathonroeien

De commissie marathonroeien organiseert het Klassement Marathonroeien en stimuleert het marathonroeien in Nederland. Heb je vragen over het organiseren van marathontochten, de marathonkalender, klassementen of specifieke vragen over veiligheid en materiaal, neem contact op met een van de leden van commissie.

KNRB sportparticipatie

Marathonroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikkeling.