roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieCorona

Alles over coronavirus en roeien

De informatie op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 1 juni 14:00 uur. Het sportspecifieke protocol roeien en de informatie over wedstrijden is aangepast.

De KNRB volgt de richtlijnen van het RIVM en draagt daarbij haar verantwoordelijkheid voor de roeisport. Lees hier wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse roeisport.

Naar aanleiding van de persconferentie afgelopen vrijdag (28 mei) zijn we verheugd te melden dat per 5 juni volwassenen ook zonder de 1,5 meter afstand mogen roeien in alle boottypes. Dit is goed nieuws voor roeiend Nederland!

Op basis van de afgekondigde regels hebben we het sportspecifieke protocol aangepast, de aanpassingen zijn geel gearceerd. Hierbij kort de grootste veranderingen:

  • Tijdens het sporten (binnen en buiten) hoeft de anderhalve meter afstand niet gehouden worden.
  • De sportkantines mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds de deuren weer openen, onder dezelfde regels zoals die voor de horeca gelden. Met een maximum van 50 personen op het terras op 1,5 meter.
  • Kleedkamers en douches mogen geopend zijn. In de kleedkamers wordt een mondkapje gedragen.
  • Roeiwedstrijden zijn alleen toegestaan voor junioren tot en met 17 jaar.*
  • Het is voor roeiers vanaf 18 jaar alleen toegestaan om onderling trainingswedstrijdjes te verroeien op hun eigen vereniging.
  • Voor roeiers uit de nationale selectie geldt een  uitzondering voor roeiwedstrijden.
  • Publiek is bij roeiwedstrijden niet toegestaan.

*Het document “Handvatten evenementen roeien – 7 oktober 2020” (te vinden bij downloads) wordt momenteel herzien om wedstrijdorganisatie te ondersteunen in het organiseren van roeiwedstrijden.

Protocol verantwoord sporten NOC*NSF

Het protocol verantwoord sporten door NOC*NSF is richtinggevend voor de gemeenten en uitvoerende partijen hoe te handelen en aandachtspunten voor nadere uitwerking. In het protocol wordt zoveel mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk aangeboden, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM. 
Let op: de gepubliceerde noodverordening van de veiligheidsregio’s is leidend voor de uitwerking van, en besluitvorming omtrent de maatregelen.

Ook zijn er op deze pagina digitale posters en informatieborden te downloaden. De informatieborden zijn ontwikkeld om verenigingen te helpen hun sportaccommodatie ‘coronaproof’ te maken. Bij downloads vind je alle informatieborden in één PDF bestand.

Sportspecifiek protocol roeien (zie downloads)

De laatste versie (1 juni 2021) van het sportspecifieke protocol voor de roeisport is te vinden bij downloads. Dit protocol is richtinggevend. Verenigingen zijn verplicht hun eigen protocol op te stellen en af te stemmen met de lokale overheden / veiligheidsregio om roeien mogelijk te maken.

Topsport en Evenementen

Op woensdag 21 april is een nieuwe versie van het “Protocol Roeien – Olympisch Trainingscentrum De Bosbaan”, geplaatst. De belangrijkste wijzigingen zijn in geel gearceerd.

Voor de junioren zijn er nu verruimingen voor wedstrijden, dit is mooi nieuws en tegelijkertijd erkennen we dat dit voor een grote doelgroep nog niet mogelijk is. We verwachten dat in stap 4 er voor deze doelgroepen verruiming mogelijk is, daarom zijn we momenteel samen met wedstrijdorganisaties, wedstrijdbanen, deelnemers en vrijwilligers een evenwichtig programma aan het afstemmen.

Downloads

Downloaden 20210601 publicatie sportspecifieke protocol .pdf - 991 KB
Downloaden Protocol Roeien - OTC De Bosbaan v. 21 april 2021 .pdf - 6 MB
Downloaden 20201007-Handvatten-evenementen-roeien-versie-7-oktober .pdf - 172 KB
Downloaden 69d7c953-noc_nsf_checklist_opstart-sportkantines_v1 .pdf - 160 KB
Downloaden 23ef0179-sportprotocol-informatieborden-hr .pdf - 141 KB
Downloaden 62a0b79c-modelnoodverordening-versie-1-juli-2020 .pdf - 198 KB
Downloaden 3e346808-aanvullende-informatie-knrb-bestuur-met-logo .pdf - 253 KB
Downloaden 091194d9-corona-juridische-gevolgen-verenigingen-tijdens-coronamaatregelen .pdf - 262 KB
Downloaden 54f2ca99-corona-richtlijn-besluitvorming-verenigingen-tijdens-coronamaatregelen .pdf - 266 KB
Downloaden aa6e4da4-poster200928landelijkemaatregelencoronaa4 .pdf - 708 KB