roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatie Vrijwilligers

Vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol binnen de roeisport. Het vrijwilligerswerk zorgt dat veel verenigingen draaien, daarnaast zorgt het voor verbondenheid binnen de vereniging. Iedereen draagt zijn steentje bij.

Veel sportverenigingen kampen echter met een te kort aan vrijwilligers, zo ook veel roeiverenigingen. De uitdaging voor verenigingen blijft het aantrekken en binden van vrijwilligers.

Wat drijft de vrijwilliger?
Samengevat wil de vrijwilliger:

  • Autonomie (flexibel aanbod met keuzevrijheid)
  • Waardering (gezien voelen, compliment, interesse tonen)
  • Ontwikkelen (dingen leren die ik in mijn betaalde baan niet zo snel tegenkom, fouten maken en laat me leren van anderen).
  • Makkelijk (niet omslachtig, wel structuur en overzicht bijvoorbeeld op de website)
  • Contact (nieuwe mensen leren kennen, een band opbouwen)
  • Voldoening (anderen helpen, iets terug doen, ergens bij horen, ergens trots op zijn).

Voorbeeld: ‘Eindhoven doet’ heeft daar een video over gemaakt. Bekijk de video hier.

Ondersteuning
E-learning Vrijwilligers-management
Iedere vereniging is op zoek naar meer handjes. Maar hoe? De e-learning Vrijwilligers-management helpt jullie via aantrekkelijke video’s en tools langs alle onderdelen van vrijwilligersbeleid.

De KNRB heeft de module ingekocht en biedt dit (nu nog) gratis aan. Meerdere roeiverenigingen hebben hier al dankbaar gebruik van gemaakt. Vraag de inlogcode gratis aan via [email protected] of lees meer over de Module Vrijwilligersmanagement.

Vrijwilligers van het jaar
Door de KNRB wordt er jaarlijks de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’ uitgereikt. Verenigingen kunnen vrijwilligers laten nomineren, vervolgens kan er gestemd worden en wordt een top 3 geselecteerd.

Editie 2021
In 2021 was het een nek-aan-nek race, maar uiteindelijk kreeg Lotte Burgers van A.A.S.R. Skøll de meeste stemmen en mocht zij zich Vrijwilliger van het Jaar 2021 noemen.

Editie 2022
Eind 2022 werden er tien verenigingshelden opgegeven als Vrijwilliger van het Jaar. Tijdens de stemronde wisten alle verenigingen hun achterban massaal te activeren. K.S.R.V. Njord slaagde daar het best in: Daan Goedkoop kreeg de meeste stemmen en is daarmee Vrijwilliger van het Jaar 2022 geworden.

Editie 2023
Op dit moment kunnen nominaties worden ingediend voor de Vrijwilliger van het Jaar 2023. Nomineer jouw verenigingsheld via ROEIEN.nl.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Binnen Nederland is het voor vrijwilligers verplicht een geldige VOG te tonen. Deze verklaring, is één van de maatregelen die het bestuur van een vereniging kan nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te verkleinen. Als vereniging is het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers gratis.

Op de website Centrum Veilige Sport is meer informatie te vinden over het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers.

Wet- en regelgeving vrijwilligers
Ondanks dat vrijwilligers veel binnen een vereniging kunnen betekenen, zijn er wetten en regels verbonden aan zowel de inzet als beloningen van vrijwilligers. Via de NOC*NSF kan je deze teruglezen.

Artikelen

Maatschappelijke diensttijd (MDT) subsidie

Veilig sportklimaat