roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatie Junioren

Junioren

Roeien is een fantastische sport met unieke kenmerken. Elke roeier vindt het leuk om op het water actief te zijn en te werken aan verbetering van techniek, snelheid en samenwerking. Of gewoon te genieten van de rust en de natuur op en om het water.

Toch is het aantal jonge roeiers in Nederland gedaald. Dit is helaas een bron van grote zorg bij vrijwel alle roeiverenigingen. Reden dus, om met elkaar te werken aan méér junioren.

De algemene verenigingen en de KNRB hebben het doel gesteld om het aantal juniorenroeiers te laten groeien, ook op jouw vereniging. Bij de artikelen Juniorenroeien organiseren en Junioren vinden en bereiken kan je alle nodige informatie terugvinden. Daarnaast is er een Toolkit voor verenigingen beschikbaar ter ondersteuning van meer junioren op de vereniging.

Opvang organiseren

Leren roeien is leuk. Door veel roeien, proberen, snoeken en omslaan leer je als junior super snel roeien. Op deze pagina zie je welk materiaal is ontwikkeld voor instructie, coaching, afroeien en de organisatie van een junioren afdeling op de vereniging.

Junioreninstructie & afroeien

Voor de instructie van junioren zijn meerdere soorten lesmateriaal gemaakt zodat je op het vlot goed weet wat je wil gaan doen. Op deze pagina vind je een overzicht van de materialen die door de KNRB zijn ontwikkeld én interessant lesmateriaal wat door roeiverenigingen zelf is ontwikkeld.

Juniorenopleidingen

Juniorencoach 1: De cursus Juniorcoach 1 (JC-1) is een online coachcursus waarin je de basis leert in het begeleiden van junioren.
Bijscholing en webinars: Als instructeur en coach leer je roeiers de fijne kneepjes van de sport. Bij de KNRB Academie vind je voor instructeurs en coaches bijscholing en webinars.

Juniorentoproeien

Hier vind je meer informatie over het talentontwikkelings- en topsportprogramma van de KNRB.

Meld je aan voor de junioren nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van junioren? En als eerste weten welke evenementen op gebied van junioren er gepland staan? Meld je dan aan voor onze maandelijkse junioren nieuwsbrief.

Contact

Juniorencommissie
De juniorencommissie begeleidt en ondersteund verenigingen en wedstrijden met het juniorenroeien en bestaat uit verschillende subcommissies met ieder een specialisme

KNRB sportparticipatie
Het juniorenroeien valt onder KNRB sportparticipatie.
De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling.

Artikelen

Junioren Nieuwsbrief

100% meer junioren aan het roeien in 2025!

Junioren Toolkit

Juniorenroeien organiseren

Junioren vinden en bereiken