roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieLedenwerving en behoud

Documentatie ledenwerving en behoud

Op deze pagina vind je beschikbare documentatie over ledenwerving en ledenbehoud.

Rapport ledenwerving en ledenbehoud

De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat er veel vragen zijn over ledenwerving en ledenbehoud bij verenigingen. Gelukkig zijn er een aantal goede voorbeelden te vinden. Samen zijn deze voorbeelden gebundeld en een aantal handvatten geformuleerd omtrent ledenwerving en ledenbehoud bij verenigingen.

Rapport ledenwerving en ledenbehoud

Open roeidag

Vanaf 2012 is er een landelijke Open Roeidag georganiseerd met als doel de roeisport landelijk te promoten, meer mensen aan te spreken en kennis te laten maken met de roeiwereld. Na vier jaar is dit evenement geëvalueerd aan de hand van een landelijke enquête. In de enquête kwam naar voren dat het effect van een open roeidag niet zo groot was. Uit onderzoek bleek dat 53% van de verenigingen geen behoefte had aan een landelijke open roeidag. Om verenigingen te ondersteunen, is er nu een toolkit ontwikkeld op basis van de ervaringen van diverse verenigingen met tips en tools en een voorbeeld persbericht.

Tips en tools Open Roeidag, 2016
Voorbeeld persberichten

Beginnersinstructie

Voor verenigingen is het van belang om naast het werven van leden, ook leden bij de vereniging te houden. De opvang en instructie van nieuwe leden kost tijd en energie. Roeivereniging Viking uit Utrecht beschikt over een goede handleiding die door de instructeurs gebruikt wordt voor het aanbieden van beginnersinstructie aan volwassenen.

Beginnersinstructie Viking, 2009

Jeugd werven

Jeugdige leden hebben andere behoeften dan senioren roeiers. In onderstaand bestand is te lezen hoe je jeugd kan binden, motiveren en behouden.

Jeugd werven

Downloads

Downloaden Ledenwerving en ledenbehoud .pdf - 4 MB