roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein ToproeienTalentontwikkeling

Selecties Coastal

Het opdoen van veel (internationale) wedstrijdervaring is een belangrijk onderdeel van het jaarprogramma Coastal roeien.

Met name voor atleten die zich in de fase ‘Leren Racen’ (P-6), ‘Leren Presteren’ (P-4 / P-5) en ‘Naar de Top’ (P-3 / P-2) begeven is het opdoen van veel (internationale) wedstrijdervaring een belangrijk onderdeel om zich te ontwikkelen tot robuuste allround racer.

Selectiebeleid 2024

FISA evenementen

De C-selecties Coastal en Beach Sprints betreffen de volgende FISA evenementen:

 • FISA EK Coastal Endurance, 20-21 juni, Gdansk (POL)
 • FISA EK Beach Sprints, 22-23 juni, Gdansk (POL)
 • FISA WK Coastal Endurance, 6-8 sep., Genua (ITA)
 • FISA WK Beach Sprints, 14-15 sep., Genua (ITA)

Selecties EK & WK Beach Sprints

Europees Kampioenschap Beach Sprint Gdansk, Polen (22 t/m 23 mei)
De selectie voor de CM1x/CW1x/CMix2x op het Europees Kampioenschap vindt plaats op een selectiedag op 26 mei 2024. Atleten worden uitgenodigd op basis van één of meerdere criteria ( profieltesten, deelname aan de talentdag, “Redelijke kans Top 4 EK 2024”.)

Wereldkampioenschap Beach Sprint Genua, Italië (14 & 15 september)
Voor atleten die kans willen maken op de WK CM1x/CW1x plek, is deelname aan het Nederlands Kampioenschap Beach Sprint op 14 juli verplicht. De CM1x/ CW1x/ Mix2x en Mix4x zullen worden aangewezen door de bondscoach op basis van prestatie en potentieel (P1-P4).

Voor het EK en WK beschikken de bondscoaches over aanwijsplaatsen voor leden van TeamNL Roeien en Talent TeamNL Roeien.

Belangrijke data:

 • 26 mei 2024: Tweede selectiedag voor het EK (op uitnodiging)
 • 14 juli 2024: Nederlands Kampioenschap Beach Sprint (verplicht voor WK skiff-selectie)

Stuurselectie

Tevens kunnen vanaf het begin van het seizoen verenigingen, stuurlieden (vrouw of man) zich aanmelden.

Selecties EK & WK Coastal Endurance

EK & WK Coastal Endurance
Ten behoeve van de uitzending en begeleiding naar EK & WK Coastal kan de uitzending van leden van TeamNL Roeien en Talent TeamNL Roeien worden aangevuld tot ten hoogste de maximale omvang van de uit te zenden selectie. Het betreft roeiers (en evt. begeleiders) die geen deel uitmaken van TeamNL Roeien of Talent TeamNL Roeien.

Deelname is toegestaan voor verenigingsploegen die zijn aangesloten bij de KNRB. De atleten dienen lid te zijn van de vereniging en over een W-licentie te beschikken. Inschrijving kan door verenigingen gedaan worden via Rowing Two – Log On (https://www.worldrowing.swisstiming.com/) tot en met 6 augustus. Klik hier voor informatie. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Martijn van Rossum: [email protected].

 • EK Coastal Endurance: 20 t/m 21 juni 2024
 • WK Coastal Endurance: 6 t/m 8 september 2024

Eigen bijdrages

 • Eigen bijdrage EK Beach Sprints/Coastal: €250
 • Eigen bijdrage WK Beach Sprints: €750

  De eigen bijdrages gelden enkel voor atleten die namens de KNRB worden uitgezonden. Mocht u een financiële uitdaging hebben, neem contact met ons op.

Overige buitenlandse wedstrijden

Aan de meeste wedstrijden kan de vereniging zelfstandig inschrijven. Daarnaast zijn er enkele wedstrijden waar toestemming van de KNRB voor nodig is, neem daarvoor gerust contact met ons op.

Waar moet je op letten?

 • Voor deelname aan een FISA evenement moet je een sportmedische keuring hebben laten doen.
 • Gebruik je medicijnen op voorschrift van een arts? Begin dan op tijd met het aanvragen van dispensatie op de dopingreglementen.

Contact

De Nationale Selecties Beach Sprints en Coastal vallen onder het KNRB topsportsecretariaat. Contact opnemen kan via Bondscoach Coastal.

Verenigingsuitzendingen naar het WK Coastal geschiedt op eigen gelegenheid via Sportparticipatie. Contact opnemen kan met Martijn van Rossum.

De verantwoordelijk bestuurders zijn de commissaris topsport en commissaris evenementen.