roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieVerenigingsbeleid

Verenigingsmonitor: Een basis voor toekomstbestendig beleid

De verenigingsmonitor is een terugkerend vergelijkend onderzoek dat diverse verenigingszaken bevraagt, om inzichtelijk te maken hoe verenigingen zich tot elkaar verhouden. Na het invullen van de vragenlijst kan je net als voorgaande jaren op allerlei onderwerpen jouw vereniging vergelijken met andere verenigingen. Dit levert je actuele, waardevolle inzichten en inspiratie op, die je kunt gebruiken bij het (door)ontwikkelen van je beleid.

Data als basis voor verenigingsbeleid

Data speelt een essentiële rol in het ontwikkelen van toekomstgericht beleid. Wil je als vereniging aan de slag met beleidsplannen en deze baseren op feitelijke informatie? Dan biedt de verenigingsmonitor uitkomst. De 2024-2025 editie van de monitor is vanaf 12 november 2024 beschikbaar en biedt na invulling twee jaar toegang tot een benchmark dashboard vol relevante gegevens.

Wat biedt het Benchmark Dashboard?

In het dashboard vind je gegevens over o.a. het ledenbestand, vrijwilligers, financiën, accommodatie, sociale veiligheid, sportaanbod en maatschappelijke impact. Met deze inzichten kun je jouw vereniging op verschillende gebieden vergelijken met andere verenigingen en specifieke thema’s monitoren. Dit helpt om beleid gerichter vorm te geven en aan te passen.

Doe mee en profiteer van waardevolle inzichten!

Wil je de kansen die de monitor biedt niet missen? Klik dan op de onderstaande link om in te loggen en de vragenlijst in te vullen. Via het portal kun je (delen van de) vragenlijst doorsturen naar mede bestuursleden van jouw vereniging, de voortgang bijhouden en vanaf april 2025 het benchmark dashboard raadplegen.

Inloggegevens

De inloggegevens zijn op 12 november 2024 verzonden aan alle secretarissen van alle roeiverenigingen (in een enkel geval kan het zo zijn dat de voorzitter of penningmeester de mail heeft ontvangen).

Goed om te weten

  • De vragenlijst blijft open tot 30 april 2025. Na deze datum is het niet meer mogelijk om de vragenlijst in te vullen en krijg je geen toegang tot het dashboard;
  • Invullen duurt ongeveer één tot anderhalf uur en kan in meerdere sessies;
  • Samen invullen is mogelijk: stuur vragenlijstonderdelen door via het portal naar mede bestuursleden;
  • Gemeenten kunnen dit jaar ook deelnemen, waardoor verenigingen op termijn maar één monitor hoeven in te vullen.

Voordelen van deelnemen aan de vereningsmonitor

  • Je krijgt inzicht in thema’s waarop je vereniging uitblinkt en verbeterpunten.
  • Je krijgt toegang tot tips en best practices voor het ontwikkelen of herzien van beleidsplannen.
  • Je kan vergelijken met- en leren van verenigingen met een gelijke grootte en/of eenzelfde regio.
  • Je kan meer gerichte ondersteuning en advies van de KNRB op basis van actuele inzichten ontvangen (indien gewenst).
  • Je levert een actieve bijdrage aan de toekomst van de roeisport en je vereniging.

In deze korte video ontdek je de voordelen van de verenigingsmonitor en hoe het je vereniging kan ondersteunen.

Voordelen van deelnemen aan de vereningsmonitor

Gemeenten en de verenigingsmonitor

Dit jaar sluit een aantal gemeenten aan bij de verenigingsmonitor, naast zo’n 10 sportbonden. Dit betekent dat jouw vereniging van zowel de KNRB als je gemeente een uitnodiging kan ontvangen voor het invullen van de verenigingsmonitor. Dankzij gedeelde vragenlijsten hoef je als vereniging maar één keer de monitor in te vullen, met extra vragen van je bond of gemeente indien nodig. Raadpleeg de volgende link voor meer informatie en om te zien welke bonden en gemeenten deelnemen.

Privacy en toegang tot informatie

Jouw vereniging heeft alleen toegang tot de eigen antwoorden, en in het benchmark dashboard zijn individuele verenigingen niet zichtbaar. Vergelijken is wel mogelijk, maar niet 1op1 (minimaal een selectie van 5 verenigingen). Medewerkers van de KNRB en jouw gemeente (indien zij de monitor uitsturen) krijgen wel inzicht in de antwoorden indien dit noodzakelijk is en worden uitsluitend voor ondersteuningsdoeleinde gebruikt.

Meer weten?

Voor vragen kun je terecht bij Sophie Adriaansens ([email protected]). Veel succes en we kijken uit naar je deelname!

Benieuwd wat je kunt verwachten van het dashboard? Bekijk de video hieronder.

Algemene informatie over de verenigingsmonitor

Vergelijk jouw vereniging met andere sportclubs

De resultaten uit de verenigingsmonitor worden samengebracht in een Benchmark Dashboard. Alle verenigingen die deelnemen en de vragenlijst volledig invullen krijgen toegang tot dit dashboard, dat een visueel overzicht biedt van verschillende aspecten van jouw vereniging, vergeleken met een selectie van andere verenigingen. Dit dashboard helpt je kansen te ontdekken voor een gezonde toekomst en biedt concrete handvatten om toekomstbestendige beleidsplannen te maken of bij te stellen. Ook stelt het de KNRB in staat om op basis van de uitkomsten de ondersteuning aan verenigingen beter af te stemmen op hun huidige situatie en doelen.

Krijg toegang tot jouw eigen Benchmark Dashboard

In het Benchmark Dashboard kunnen verenigingen zichzelf vergelijken met een selectie van andere verenigingen, bijvoorbeeld van vergelijkbare grootte of uit een bepaalde regio. Dit geeft inzicht in hoe jouw vereniging presteert op verschillende gebieden ten opzichte van anderen. Zo kunnen verenigingen van elkaar leren: waar presteren we goed en op welke gebieden zijn er nog verbeterpunten? Op basis van deze inzichten kun je beleidsplannen bijstellen en nieuwe plannen ontwikkelen. Daarnaast biedt het dashboard de KNRB een helder beeld van wat er leeft binnen de verenigingen. Door de verenigingsmonitor in te vullen, draag je bij aan de toekomst van de roeisport en maak je jouw stem hoorbaar!

Wat vind je in het dashboard?

Het Benchmark Dashboard biedt inzicht in diverse thema’s zoals het ledenbestand, kader, financiën, accommodatie en sportfaciliteiten, sociale veiligheid, sportaanbod en lidmaatschapsvormen. Op al deze en meer gebieden kun je jouw vereniging vergelijken met andere clubs. Zo kun je bijvoorbeeld zien of leden van andere verenigingen meer of minder contributie betalen, hoe andere verenigingen hun inkomsten genereren en hoe zij omgaan met ledenbeleid en opleidingen. Het dashboard wordt naar verwachting beschikbaar gesteld in april 2025.

Welke voordelen biedt de verenigingsmonitor voor jouw vereniging?

Inzicht in sterke punten en kansen: Ontdek op welke thema’s jouw vereniging uitblinkt en waar nog mogelijkheden liggen voor verbetering.
Toekomstbestendige beleidsplannen: Start met het opstellen of herijken van plannen voor de toekomst op basis van actuele data.
Vergelijking en leren van andere verenigingen: Het Benchmark Dashboard biedt je de mogelijkheid jouw vereniging te vergelijken met andere verenigingen, zowel binnen als buiten de roeisport (N.B.: De data zijn geanonimiseerd, en je kunt jouw vereniging alleen vergelijken met een groep verenigingen, niet één op één.)
Tips en best practices: Laat je inspireren door tips en voorbeelden uit de vragenlijst om beleid effectief vorm te geven.
Gerichte ondersteuning van de KNRB: Op basis van de monitor kan de KNRB gerichte ondersteuning bieden om jouw vereniging te helpen bij de volgende stappen.
Inzicht voor de KNRB: De monitor helpt de KNRB bij het verkrijgen van een duidelijk beeld van de vitaliteit van verenigingen, waarmee de dienstverlening verder kan worden verbeterd.

Zo biedt de Verenigingsmonitor waardevolle inzichten die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw vereniging en de roeisport.

Praktische informatie over het invullen van de verenigingsmonitor

De Verenigingsmonitor werkt via een inlogportal per vereniging. Via deze portal kun je eenvoudig:
– De vragenlijst invullen;
– Onderdelen van de vragenlijst doorsturen naar medebestuurders;
– De voortgang bijhouden;
– Het Benchmark Dashboard raadplegen (beschikbaar vanaf april 2025).

Handige details:
Dashboardtoegang: In april 2025 krijgen deelnemende verenigingen toegang tot hun eigen Benchmark Dashboard, waarmee ze de resultaten kunnen inzien en vergelijken. De inloggegevens zijn dezelfde als toegestuurd op 12 november 2024 om de vragenlijst in te kunnen vullen.
Beschikbaarheid: De vragenlijst kan worden ingevuld tot 14 februari 2025.
– Invultijd: Reken op ongeveer één tot anderhalf uur om de vragenlijst in te vullen.
Flexibiliteit: De vragenlijst kan in etappes worden ingevuld en hoeft niet in één keer afgerond te worden.
Samenwerking: Je kunt de vragenlijst samen met anderen invullen door via de portal onderdelen toe te sturen naar medebestuurders.
Inzichten en inspiratie: De vragenlijst bevat handige tips en best practices van andere verenigingen en sportbonden.
Belangrijke bijdrage: Door deel te nemen draag je als bestuurder bij aan de toekomst van de roeisport en geef je waardevolle input.
Herhaalbaarheid: Dit terugkerende onderzoek is steeds eenvoudiger in te vullen; eerder ingevulde antwoorden worden automatisch voor je ge-prefilled en hoeven alleen gecontroleerd te worden.
Voorbereiding: De PDF-versie van de vragenlijst kan alvast worden gedeeld met bestuursleden voor een efficiënte voorbereiding (beschikbaar via downloads).

Contactgegevens

Sophie Adriaansens
[email protected]

Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik toegang tot het Benchmark Dashboard?

Je krijgt toegang tot het Benchmark Dashboard zodra de Verenigingsmonitor 2024-2025 volledig is ingevuld. Hiervoor kun je dezelfde inloggegevens gebruiken als bij het invullen van de vragenlijst 2024-2025. Deze gegevens zijn op 12 november 2024 naar de secretaris van jouw vereniging gestuurd (in een enkel geval kan het zo zijn dat de voorzitter of penningmeester deze mail heeft ontvangen).

Heb je ook eerdere edities van de Verenigingsmonitor ingevuld? Dan kun je de historische data inzien door in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de vorige editie. Met de nieuwe inloggegevens heb je in april 2025 toegang tot zowel de huidige als de voorgaande gegevens in het dashboard.

Hoe lang duurt het om de vragenlijst in te vullen?

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer één tot anderhalf uur en kan in delen worden uitgevoerd. Via de link in de e-mail kun je bijvoorbeeld elke week twee onderdelen invullen (maar alles in één keer kan natuurlijk ook). Bovendien kun je het invullen verdelen over verschillende bestuursleden door vanuit het hoofdmenu onderdelen naar specifieke bestuurders te sturen. Zorg ervoor dat je tussentijds de vragenlijst opslaat met de “volgende”-knop onderaan de pagina.

Daarnaast wordt het invullen elk jaar eenvoudiger en sneller. Antwoorden uit eerdere edities worden namelijk vooraf ingevuld, zodat je deze alleen nog hoeft te controleren en waar nodig aan te vullen.

Wordt het invullen van de vragenlijst makkelijker/minder tijdsintensief?

Als je hebt deelgenomen aan de verenigingsmonitor 2023, dan gaat het invullen van de vragenlijst in 2024-2025 een stuk sneller. We vullen namelijk waar mogelijk de antwoorden al voor je in op basis van wat jouw vereniging in voorgaande editie(s) heeft ingevuld. Je hoeft deze antwoorden dus alleen nog te controleren en waar nodig aan te passen.

Is dit de eerste keer dat de verenigingsmonitor door jouw vereniging wordt ingevuld, dan worden de antwoorden van deze editie meegenomen voor de volgende editie. De volgende keer gaat dan op dat de antwoorden alleen nog gecontroleerd en waar nodig aangepast moeten worden.

Wie krijgt er inzicht in mijn ingevulde antwoorden?

Alleen jouw vereniging krijgt inzicht in de door jullie ingevulde antwoorden. In het benchmark dashboard is het namelijk enkel mogelijk om een vergelijking te maken met een groep van minimaal vijf verenigingen. Je kunt dus geen één op één vergelijking maken. Alleen medewerkers van de KNRB en de gemeente waarin jouw vereniging gelegen is (indien zij hier met NOC*NSF afspraken over hebben gemaakt) krijgen inzicht in de antwoorden, mits dit noodzakelijk is voor hun werkzaamheden.

Een overzicht van deelnemende bonden en gemeenten is te vinden op de volgende site: Verenigingsmonitor – NOCNSF

Hoe krijg ik toegang tot het Benchmark Dashboard?

Zodra het dashboard online staat komt hier een link naar het Benchmark Dashboard. Op deze pagina kun je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam en wachtwoorden zijn hetzelfde als de inlog voor de vragenlijst. Deze gegevens zijn op 12 november 2024 verstuurd naar de secretaris van jouw vereniging (in een enkel geval kan het zo zijn dat de voorzitter of penningmeester de mail heeft ontvangen).

Hoe werkt het Benchmark Dashboard?

Wanneer het dashboard is ontwikkeld en in april 2025 wordt vrijgegeven zal hier meer informatie over geplaatst worden.

De volgende links geven inzicht in de werking van het dashboard uit 2023. Komende editie zijn er enkele verbeteringen in het dashboard doorgevoerd, maar de werking zal nagenoeg hetzelfde zijn:
https://youtu.be/M_fH_ZLhAME
https://youtu.be/UBimALy3eUE

Bij wie kan ik terecht met vragen of ideeën over het Benchmark Dashboard?

Met vragen of ideeën kan je terecht bij Sophie Adriaansens ([email protected]).

Wat heeft mijn vereniging aan dit onderzoek?

De vragenlijst van de verenigingsmonitor 2024-2025 is onderdeel van een benchmark: een vergelijkend onderzoek onder verenigingen. Door dit onderzoek in te vullen komt er meer inzicht in de mate van vitaliteit onder verenigingen.

De inzichten delen we met alle deelnemende verenigingen via een zogeheten Benchmark Dashboard: een tool waarin de gegevens van alle verenigingen anoniem samenkomen en (vergelijkende) resultaten overzichtelijk worden weergegeven. Als jouw vereniging de vragenlijst invult, krijg je in april 2025 toegang tot dit dashboard en kan je jouw vereniging vergelijken met een groep van verenigingen. Bijvoorbeeld met vereniging van dezelfde grootte of in dezelfde regio. Zo kan je van elkaar leren: op welke terreinen gaat het goed en op welke kun je nog verbeteringen doorvoeren? Op basis hiervan kun je jouw beleidsplannen herijken en nieuwe plannen ontwikkelen. Tevens vind je in de vragenlijst ook handige tips en best practices van andere verenigingen.

Hoe vul ik de vragenlijst in?

Op 12 november 2024 heeft de secretaris van jouw vereniging per e-mail een wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen om de vragenlijst in te vullen. We begrijpen dat het invullen tijd en aandacht vraagt van de bestuurders. Hieronder vind je uitleg om dit proces makkelijker te maken:

Persoonlijke inlogportal
Via de persoonlijke portal kun je de vragenlijst starten, voortgang inzien, onderdelen doorsturen naar medebestuursleden en het dashboard raadplegen.

Navigeren door de vragenlijst
De vragenlijst heeft links een inhoudsopgave waarmee je eenvoudig door de verschillende onderdelen kunt navigeren.

Flexibele invulvolgorde
Je bepaalt grotendeels zelf in welke volgorde je de onderdelen invult. Wel zullen vanaf deze meting de sportspecifieke vragen niet meer tussen de generieke vragen staan, maar als één apart blok geprogrammeerd. De belangrijkste reden voor deze aanpassing is om de vragen over vitale vereniging zo zuiver mogelijk uit te vragen en de sportspecifieke vragen minimale invloed te laten hebben op de uitkomsten hiervan. Ook is deze aanpassing nodig om de geprogrammeerde vragenlijst en de databestanden overzichtelijk te houden.

Start met de generieke vragen en eindig met de sport specifieke vragen.

Invullen in etappes
Je kunt de vragenlijst in meerdere keren invullen. Door opnieuw te klikken op de link in de e-mail van 12 november 2024 kom je direct bij het punt waar je de vorige keer bent gebleven.

Samenwerken met bestuursleden
Het is mogelijk om specifieke onderdelen van de vragenlijst naar andere bestuursleden door te sturen via de tool op de persoonlijke inlogportal.

Automatisch opslaan
Bij elke klik op de knop “Volgende” wordt de vraag automatisch opgeslagen.

Tot wanneer kan ik de vragenlijst invullen?

Je kunt de vragenlijst invullen tot en met 14 februari 2025. Daarna wordt de vragenlijst gesloten. twee jaar later volgt een nieuwe ronde.

Hoe kom ik weer terug in mijn eigen vragenlijst?

Om weer terug te gaan naar je eigen vragenlijst, heb je je eigen unieke link nodig. Deze vind je in de e-mail die de secretaris van je vereniging op 12 november 2024 heeft ontvangen (in een enkel geval kan het zo zijn dat de voorzitter of penningmeester de mail heeft ontvangen).

Wanneer staan de gegevens uit de Verenigingsmonitor 2024-2025 in het Benchmark Dashboard?

We verwachten in april 2025 de data van verenigingen uit de Verenigingsmonitor in het Benchmark Dashboard te hebben geladen. Dit zijn de data van verenigingen die compleet zijn.

Moet ik de vragenlijst in een bepaalde volgorde invullen?

Nee, maar de routing voor de sport specifieke vragen wordt beïnvloed door de generieke vragen. Start daarom met de generieke vragen.

Welke manieren zijn er om de verenigingsmonitor zo efficiënt mogelijk in te vullen?

Coördinator aanstellen
Wijs één persoon aan die de leiding en coördinatie over de vragenlijst heeft. Deze persoon kan:
– De verschillende onderdelen van de vragenlijst toewijzen aan andere bestuursleden binnen de vereniging.
– Bestuursleden zelfstandig laten antwoorden op de vragen binnen hun toegewezen onderdeel.
– Zorgen dat meerdere bestuursleden tegelijk aan verschillende onderdelen werken.

Gezamenlijke invulsessie organiseren
Plan één of meerdere (digitale) avonden met alle betrokkenen voor het gezamenlijk invullen van de vragenlijst. Op deze manier kunnen jullie samen de vragen bespreken en direct invullen.

Volledige invulling door één of twee personen
Kies één of twee personen die goed op de hoogte zijn van alle aspecten binnen de vereniging om de vragenlijst volledig in te vullen. Hierna kunnen specifieke bestuurders de ingevulde antwoorden controleren en aanvullen waar nodig.

Worden mijn antwoorden tussendoor opgeslagen?

Ja, je ingevulde antwoorden worden alleen opgeslagen wanneer je op de knop ‘volgende’ klikt (dus niet wanneer je klikt op de knop ‘Naar hoofdmenu’). Als bijvoorbeeld op één pagina vraag 22 staat en je vult deze in en klikt op volgende, dan is het ingevulde antwoord op vraag 22 opgeslagen. Het is dus belangrijk om eerst op volgende te klikken en dan pas internet af te sluiten als je tussendoor stopt.

Kan ik een eerder gegeven antwoord aanpassen?

Ja, dat kan. Als je bijvoorbeeld bij vraag 50 bent en je hoort van een medebestuurder dat vraag 30 toch een ander antwoord moet zijn dan kun je terug naar vraag 30 en het antwoord aanpassen. Het systeem onthoudt dan de eerder gegeven antwoorden tot en met vraag 50. Je kunt na de aanpassing dus weer verder bij de vraag waar je was gebleven.

Ik wil de verenigingsmonitor invullen maar ik heb geen e-mail ontvangen met de inloggegevens, hoe kan dat?

De inloggegevens zijn verstuurd naar de secretaris (en de voorzitter en penningmeester) van de vereniging. Het kan zijn dat de e-mail in de spambox of ongewenste e-mail is beland. Geen -email ontvangen? Neem dan contact op met Sophie Adriaansens via [email protected].

Downloads

Downloaden Presentatie Regiobijeenkomsten 2023 .pdf - 8 MB
Downloaden Dashboard Verenigingsmonitor - KNRB .pdf - 210 KB