roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport

Junioren opvang & instructie

Leren roeien is leuk. Door veel roeien, proberen, snoeken en omslaan leer je als junior super snel roeien. Op deze pagina zie je welk materiaal is ontwikkeld voor instructie, coaching, afroeien en de organisatie van een junioren afdeling op de vereniging.

Bereiken van junioren

Meer junioren begint natuurlijk bij werving van nieuwe sporters die nog niet roeien. Bekendheid van de sport en jouw vereniging bij de kids is een eerste stap. Hoe je moet werven en waar, dat lees je hier.

Juniorenroeien organiseren

Hoe organiseer je als vereniging een juniorenafdeling? Wat is de rol van het bestuur en hoe organiseer je je als groep vrijwilligers? Met wie moet je samenwerken?

De juniorencommissie van de KNRB heeft zeven aanbevelingen voor besturen die een junioren afdeling op de vereniging wil organiseren.

Lesmateriaal

Om beginnende roeiers snel en leuk te leren roeien zijn er door zowel de KNRB als verenigingen lesprogramma’s bedacht zoals lesvideo’s, leskaarten, theorieboekjes en afroeiexamens. Deze vind je op de pagina met lesmateriaal voor junioren roeiers.

Afroeien

Alle Nederlandse roeiverenigingen kennen een vorm van examenregeling, meestal bekend als afroeiregeling. Bij de jeugd is het KNRB-proevensysteem met diploma op veel verenigingen in gebruik. De KNRB heeft een norm geformuleerd voor roeien en sturen.

Het examensysteem is opgebouwd van niveau 1 tot en met 3 voor scullen, boordroeien en sturen met ruimte voor de verenigingen om specifieke eisen toe te voegen voor de eigen vloot en watersituatie. Ook zijn er twee voorbeelden voor een examen formulier te vinden.

Vaardigheidsproeven

Tijdens een vaardigheidsproef wordt een bepaalde afstand (afhankelijk van geslacht en leeftijd) binnen een bepaalde tijd roeiend afgelegd. Na het behalen ervan, kun je een KNRB-roeivaardigheidsdiploma ontvangen (aan te schaffen door de vereniging in de webshop). Voor junioren is er een eigen vaardigheidsproef ontwikkeld.

Leren coaching & instructie geven

Voor coaches en instructeurs zijn er verschillende cursussen en opleidingen zowel van externe aanbieders als van de KNRB.

Contact

Juniorencommissie

De junioren opvang commissie verzameld en ontwikkeld deze materialen. Deze commissie is onderdeel van de grotere juniorencommissie.

KNRB sportparticipatie

Het Junioren competitieroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling.