roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Schoolroeien

Schoolroeien organiseren

Schoolroeien is een goede manier om junioren te motiveren om meer te gaan sporten en een diverse groep scholieren kennis te laten maken met roeien.

Hoe schoolroeien georganiseerd wordt is afhankelijk van de mogelijkheden bij de roeivereniging en onderwijsinstelling en komt altijd voord uit samenwerking. De commissie schoolroeien en het Bondsbureau ondersteunen het schoolroeien door middel van informatie en ondersteuning. Ook organiseert de KNRB het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK).

Informatie voor onderwijsinstellingen

Roeien is een sport waar de meeste scholieren mee beginnen als ze op de middelbare school zitten. Juist in de leeftijdsgroepen waar kinderen stoppen met de sport die ze al van jongs af aan deden omdat deze sport niet aansluit bij hun kwaliteiten of omdat ze uitgekeken zijn op deze sport is roeien interessant. Roeien vraagt om hele andere kwaliteiten dan voetbal of hockey en krijgt daardoor een groep kinderen in beweging die gestopt waren met sporten.

Veel roeiverenigingen, zowel studentenverenigingen als algemene verenigingen met een junioren afdeling bieden schoolroeien aan. Dit schoolroeien kan georganiseerd worden als sportonderdeel tijdens een gymles, maar ook als buitenschoolse activiteit. Je kunt kiezen voor een of twee clinics, of een langer traject van 8 trainingen afgesloten met een regionale scholenwedstrijd of deelname aan het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK). Wat kan ligt aan de mogelijkheden van jouw school en de roeivereniging bij jou in de buurt.

Interesse in de mogelijkheden voor schoolroeien in de buurt van jouw onderwijsinstelling? Ga naar de lijst met roeiverenigingen per regio en neem contact op met de vereniging in de buurt van jouw onderwijsinstelling.

Informatie voor verenigingen

Schoolroeien is een leuk en doeltreffende manier om een diverse groep juniore te werven en de roeisport in de regio van jou vereniging meer bekendheid te geven. Voor algemene verenigingen is de leeftijd van 10 tot 14 de grootste doelgroep voor werving, deze scholieren zitten in de 2e, 3e en 4e klas. Vaak bereikt schoolroeien niet alleen junioren, ook de ouders worden enthousiast en gaan roeien.

Schoolroeien kun je al organiseren met één of twee clinics maar ook met een langer traject van rond de 8 trainingen afgesloten met een regionale schoolwedstrijd of deelname aan het NSRK. Ook kun je schoolroeien opstarten met clinics voor (LO)docenten van het basis-onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. En vergeet het MBO niet!

Samenwerking tussen verenigingen en studentenvereniging blijkt vaak een succes. De studentenvereniging heeft vaak meer capaciteit om tijdens schooltijden les te geven. De vereniging kan de plek zijn waar scholieren lid kunnen worden als het schoolroeien hun enthousiast heeft gemaakt voor roeien.

Na een kennismaking met roeien via schoolroeien zijn proeflidmaatschappen een goede manier de scholieren die enthousiast zijn op een laagdrempelige manier met de vereniging laat kennis maken. Ook werkt een proeflidmaatschap drempelverlagend.

Stappenplan Schoolroeien

Verenigingen die zelf schoolroeien willen opstarten kunnen hierbij het Stappenplan Schoolroeien gebruiken. Dit stappenplan is ontwikkeld diverse school actieve roeiverenigingen om scholen en verenigingen te faciliteren in het organiseren van schoolroeien.

Leren roeien

Om beginnende roeiers snel en leuk te leren roeien zijn er door zowel de KNRB als verenigingen lesprogramma’s bedacht. In ons kennisplein vind je binnenkort al het lesmateriaal voor junioren roeiers.

Contact

Commissie schoolroeien

De commissie schoolroeien valt onder de juniorencommissie en is bereikbaar via [email protected]

KNRB sportparticipatie

Het schoolroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikkeling

Downloads

Downloaden Stappenplan schoolroeien 2020 .pdf - 475 KB
Downloaden stappenplan schoolroeien, uitgebreide versie .pdf - 1 MB