roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Wedstrijden & evenementenWedstrijdreglementen

Type wedstrijden

Er zijn grofwek twee soorten wedstrijden: tijdwedstrijden en boord-aan-boord wedstrijden.

Boord-aan-boord wedstrijden

Deze boord-aan-boord wedstrijden gaan over 2000, 1000 of 500 meter. Vaak is de eerste over de streep ook de winnaar van de race. Ook met boord-aan-boord wedstrijden worden wel eens startverschillen of omrekenfactoren gebruikt. Dit komt met name voor wanneer er verschillende boottypen en/of categorieën naast elkaar aan de start liggen.

Tijdswedstrijden

Er zijn tijdracewedstrijden, waar met een startverschil van meestal 15-30 seconden gestart wordt. Met de gevaren tijd, het verschil tussen de finish en starttijd, wordt eventueel met een omrekenfactor de einduitslag bepaald.Deze tijdracewedstrijden gaan meestal over langere afstanden dan de andere soort wedstrijd: boord-aan-boord. Boord-aan-boord wedstrijden worden op een roeibaan gehouden, waar de deelnemers naast elkaar starten.

Lees hier meer over de verschillende wedstrijdveldenprestatiepunten en klassen.

Waar moet ik op letten?

  • Er zijn geen reglementaire minimum eisen om deel te nemen aan een roeiwedstrijden. Zorg wel dat je voldoende hebt getraind en deelneemt aan een wedstrijd die aansluit bij je niveau en snelheid.
  • Bij een overwinning van een klassement of klasserende wedstrijden behaal je prestatiepunten. Ook behaal je prestatiepunten bij deelname aan FISA evenementen. Het kan het zijn dat je daarna niet meer uit mag komen in sommige velden, zoals competitievelden of eerstejaarsvelden.
  • Voor de deelnamen aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.

Contact

Commissie Nationale Wedstrijden

De velden zijn vastgelegd in het Reglement voor Roeiwedstrijden, dit wordt opgesteld door de commissie wedstrijden en de de commissie wedstrijden.

KNRB sportparticipatie

Het Reglement voor Roeiwedstrijden valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden.

Disclaimer

Indien informatie op deze pagina niet overeen komt met de bepalingen in het Reglement voor Roeiwedstrijden (RVR) dan is het altijd RVR leidend. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.