
Wedstrijdvelden
We roeien in veel verschillende boottypes met roeiers van verschillende leeftijden en niveau’s. Om ervoor te zorgen dat roeiers van gelijk niveau tegen elkaar uitkomen kent de roeisport daarom een veelvoud aan velden. Op deze pagina vind je een overzicht van deze velden uit Reglement voor Roeiwedstrijden.
Wedstrijdvelden
Startvelden worden ingedeeld naar aanleiding van de hieronder aangegeven indeling in velden, gecombineerd met het type boot waarin geroeid wordt. Bij voorbeeld het JW2- veld zijn alle dames-junioren (tot en met 18 jaar) die in de twee-zonder starten; of de ME 8+ is het open veld van de mannen Elite achten. Er is een enorm aantal verschillende startvelden. Per wedstrijd wordt bepaald welke velden kunnen starten, vaak bepaald een wedstrijd dit zelf.
Boottypes
Bij roeien heb je verschillende wedstrijdboten. Afhankelijk van de wedstrijd, is het toegestaan om met bepaalde wedstrijdboten (nummers) mee te doen of niet. Bij de inschrijvingen wordt er gebruik gemaakt van afkortingen. Deze afkorting staat voor het aantal roeiers in de boot (1, 2, 4 of 8) en de roeivorm (boordroeien – een riem per roeier, scullen – twee riemen per roeier, met/zonder stuurman).
- Skiff (1x)
- Dubbeltwee (2x)
- Twee-zonder (2-)
- Twee met (2+)
- Dubbelvier (4x)
- Dubbelvier met (4*)
- Vier-zonder (4-)
- Vier met (4+)
- Acht (8+)
- Boordroeien zonder stuur –
- Scullen zonder stuur x
- Boordroeien met stuur +
- Scullen met stuur *
Naast verschillende nummers, bestaan er ook verschillende velden waarin roeiers kunnen uitkomen. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van geslacht, gewicht, leeftijd en/of ervaring.
Geslacht
De meeste velden zijn voor roeiers van hetzelfde geslacht
- Heren of Jongens
- Dames of Meisjes
Daarnaast zijn er verschillende gemengde velden mogelijk:
- Mix: Helft man, helft vrouw
- Open: elke gemengde vorm is toegestaan, ook volledig hetzelfde geslacht.
Gewicht
Voor zowel mannen en vrouwen zijn er verschillende klassementen voor lichte en zware roeiers. Zware roeiers hebben geen gewichtsbeperkingen, lichte roeiers moeten aan de volgende eisen voldoen:
- Voor lichte heren geldt dat ze ≤72,5 kg moeten wegen, met een bootgemiddelde ≤ 70,0.
- Voor lichte dames geldt dat ze ≤59,0 kg moeten wegen, met een bootgemiddelde ≤57,0.
Leeftijd
Naast het onderscheid in gewicht, kan tevens gekeken worden naar de leeftijd van de roeiers. Hierin zijn de volgende klassen te vinden:
- Junioren
- Senioren (Senioren tot 23; Senioren openklasse)
- Masters (Masters A t/m H)
Junioren
Junioren 11-12 tot en met 12 jarigen
Junioren 13-14 tot en met 14 jarigen
Junioren 15-16 tot en met 16 jarigen
Junioren 17-18 tot en met 18 jarigen
Senioren
Senioren B tot 23 jarigen
Senioren open klasse: geen begrenzingen
Masters
Masters A masters, vanaf 27 jaar
Masters B masters, gem. leeftijd ten minste 36 jaar
Masters C masters, gem. leeftijd ten minste 43 jaar
Masters D masters, gem. leeftijd ten minste 50 jaar
Masters E masters, gem. leeftijd ten minste 55 jaar
Masters F masters, gem. leeftijd ten minste 60 jaar
Masters G masters, gem. leeftijd ten minste 65 jaar
Masters H masters, gem. leeftijd ten minste 70 jaar
Masters I masters, gem. leeftijd ten minste 75 jaar
Masters J masters, gem. leeftijd ten minste 80 jaar
Masters K masters, gem. leeftijd ten minste 85 jaar
Ervaring
Vaak beginnen roeiers in hun studententijd te roeien. Omdat het leeftijdsverschil daar uiteenlopend kan zijn, wordt bij het studentenroeien vaak gekeken naar roei-ervaring.
- Beginner (0 punten)
- Gevorderd (1 tot en met 5 punten)
- Elite (6 punten of meer)
Hierbij geldt dat roeiers in het beginnersveld starten totdat ze een kwalificerende overwinning hebben behaald, waarna ze in het gevorderdenveld starten. Daar moeten ze zes punten behalen alvorens ze Elite zijn. Deze punten worden apart bijgehouden voor boordroeien en scullen. Het is echter toegestaan voor roeiers om in een hoger veld te starten. Voor ploegen wordt gekeken naar het gemiddelde aantal punten. Zo kunnen ervaren en onervaren roeiers samen alsnog in het gevorderde veld starten.]
Lees meer over prestatiepunten en klassen.
Eerstejaars
Een speciale klasse is de eerstejaarsacht met het bijbehorend Eerstejaarsklassement. Dit is een klasse die in het studentenroeien en juniorenroeien een grote rol speelt. Om mee te mogen doen in die klasse gelden specifieke eisen, bijvoorbeeld dat je niet als junior op het junioren-WK mag hebben geroeid.
Competitievelden
Deze velden worden uitgeschreven voor zowel studenten als junioren. In deze speciale velden mogen alleen roeiers mee doen die dat lopende seizoen niet mee hebben gedaan aan nationale klasserende wedstrijden. Door deze velden af te schermen kunnen roeiers die minder fanatiek zijn op hun niveau tegen elkaar racen en winnen.
- Lees hier meer over de juniorencompetite.
- Lees hier meer over de studentencompetitie.
Lees hier meer over de verschillende type wedstrijden, prestatiepunten en klassen.
Waar moet ik op letten?
- Er zijn geen reglementaire minimum eisen om deel te nemen aan een roeiwedstrijden. Zorg wel dat je voldoende hebt getraind en deelneemt aan een wedstrijd die aansluit bij je niveau en snelheid.
- Bij een overwinning van een klassement of klasserende wedstrijden behaal je prestatiepunten. Ook behaal je prestatiepunten bij deelname aan FISA evenementen. Het kan het zijn dat je daarna niet meer uit mag komen in sommige velden, zoals competitievelden of eerstejaarsvelden.
- Voor de deelnamen aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.
Contact
Commissie Nationale Wedstrijden
De velden zijn vastgelegd in het Reglement voor Roeiwedstrijden, dit wordt opgesteld door de commissie wedstrijden en de kamprechtercommissie.
KNRB sportparticipatie
Het Reglement voor Roeiwedstrijden valt onder KNRB sportparticipatie.
De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden.
Disclaimer
Indien informatie op deze pagina niet overeen komt met de bepalingen in het Reglement voor Roeiwedstrijden (RVR) dan is het altijd RVR leidend. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.