roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Junioren (t/m 18 jaar)

Junioren t/m 14 jaar

Voor de jongste groep roeiers in Nederland is er een breed aanbod aan wedstrijden en evenementen. Een overzicht daarvan vind je op deze pagina.

Leeftijdscategorieën

De velden van junioren worden ingedeeld aan de hand van het jaar waar in jij bent geboren. Alle informatie op deze pagina is voor roeiers die in de volgende categorieën uitkomen:

J10M10
J12M12
J14M14

Soms worden er velden uitgeschreven waar zowel jongens als meisjes in de boot mogen zitten. Deze worden dan aangeduid als “open” of “mix”.

Lees hier meer over de verschillende wedstrijdvelden en type wedstrijden.

Roeiaanbod voor junioren

Jeugdwedstrijden

Door heel Nederland worden wedstrijden georganiseerd voor deze doelgroep. Deze wedstrijden bestaan meestal uit meerdere onderdelen en hebben soms zelfs een vaardigheidsproef als wedstrijdelement.

Deze wedstrijden vind je op de KNRB evenementen kalender.

Regiocompetitie

Regiocompetities zijn series van meerdere wedstrijden waar je met jouw ploeg aan mee kan doen. Deze wedstrijden worden georganiseerd op de verenigingen in jouw regio. In Nederland zijn er 5 regio’s waarin competities worden georganiseerd:

  • Noord-Oost
  • District Midden
  • District Noord-Holland
  • Holland-Zuid
  • Zuidelijke Roeibond

Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK)

Jaarlijks organiseert de KNRB het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK). Hier kun je samen met jouw school aan deelnemen en strijden voor de titel “Beste roeischool van Nederland”. Je mag ook meedoen als je zelf al jaren roeit.

Roeien op nationaal niveau

Ben je een hele fanatieke roeier, dan kun je ook een stapje hoger en deelnemen aan de J14 en M14 velden op enkele nationale wedstrijden zoals de ARB, Westelijke en Northwave.

Belangrijk om te weten: je roeit op deze wedstrijden kortere afstanden dan 2000m waardoor deze deelname niet “klasserend” is. Hierdoor verlies je niet de status van junioren competitieroeier en mag je gewoon aan alle wedstrijden van Nederland mee doen.

Wedstrijden voor álle junioren

Er zijn ook evenementen en wedstrijden waar elke junior, ongeacht zijn of haar leeftijd en niveau aan mee kan doen.

Jeugdhead/Tweehead

De “Head of the River” is een grote klassieker in het Nederlandse roeien. Jij kunt deze wedstrijd ook starten in de 2x of 4* over 2,5 km.

Dutch International Youth Regatta

Dit grote internationale juniorenwedstrijd van Nederland waar je tegen roeiers uit verschillende landen kunt racen. Dit doe je over een bijzondere afstand: de broken 2km.

Zuidelijke Regatta

De grote juniorenwedstrijd van de ZRB op de Watersportbaan in Tilburg.

Andere evenementen voor junioren

Naast roeiwedstrijden worden er ook andere leuke evenementen gehouden waar je aan mee kan doen.

Jeugdkampen

Een aantal verenigingen bieden in de zomerperiode jeugdkampen aan. Dit zijn onder andere TritonLagaAegir en Vidar. Zo kan je in de zomer extra veel het water op als je dat leuk vindt.

Crazy 22

Crazy 22 is de kickstart van het juniorenseizoen in september! Crazy 22 bestaat uit 22 opdrachten, verdeeld over drie categorieën: multimedia, creativiteit en roeien. Naast trainingen en wedstrijden kan er op deze manier eenvoudig aandacht besteed worden aan het sociale aspect op de vereniging.

Waar moet ik op letten?

Contact

Juniorencommissie

De juniorencommissie begeleidt en ondersteund verenigingen en wedstrijden met het juniorenroeien en bestaat uit verschillende subcommissies met ieder een specialisme.

KNRB sportparticipatie

Het juniorenroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling Feike Tibbe.