roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Junioren (t/m 18 jaar)

Junioren wedstrijdroeiers

Wanneer je als junior vier of meer keren per week traint en nationale wedstrijden start mag je jezelf wedstrijd roeier noemen. Nationale wedstrijden worden georganiseerd door onafhankelijke wedstrijdorganisaties. De KNRB commissie Nationale Wedstrijden stelt de wedstrijdkalender op en het bondsbureau ondersteunt bij de organisatie van de wedstrijden.

Aanbod

Voor elke doelgroep in het nationale wedstrijdroeien zijn er bijbehorende wedstrijden en klassementen. Ook kun je je het doel stellen om geselecteerd te worden voor een internationale wedstrijd. Zo heeft elke junioren wedstrijdroeier doelen die bij zijn of haar niveau aansluiten.

Nationale achtervolgingswedstrijden

Van september tot en met maart vinden er nationale wedstrijden plaats op rivieren en kanalen door heel Nederland. Dit zijn wedstrijden over een afstand langer dan 2500 meter waar je met een startverschil achter elkaar wordt weggestart. De uitslag wordt opgesteld aan de hand van hoelang alle deelnemers over het parcours hebben gedaan.

Nationale Boord-aan-Boord-wedstrijden

Van april tot en met juli vinden nationale wedstrijden plaats op een brede kanaal of op van de wedstrijdbanen van Nederland. Dit zijn wedstrijden waar je naast elkaar een wedstrijd roeit over 2000 meter. Je wordt tegelijk weggestart en wie het eerst over de finish komt heeft gewonnen.

JIK – Junioren Instroom Klassement

Het Junioren instroomklassement (JIK) is voor junioren die hun eerste jaar mee doen aan nationale wedstrijden en wordt verroeid over een serie nationale wedstrijden in het voorjaar. In dit klassement racen deze eerstejaars junioren voor de titel “beste eerstejaars juniorenploeg”.

J18 ej 2xM18 ej 2x
J16 ej 2xM16 ej 2x

Op welke wedstrijden JIK wordt uitgeschreven, de standen in het klassement en nog meer informatie vind je op de JIK klassementspagina.

NK – Nationale Kampioenschappen

Op verschillende evenementen wordt gestreden om de nationale titels:

  • NK klein, voor skiffs en twee-zonders
  • NK groot, voor meermansboten (m.u.v. twee-zonders)
  • NK indoor, op de concept2 ergometers

Vanaf 2022 moet een junior zich voor het NK-klein in de skiff kwalificeren. Alle andere NK’s zijn ‘open’ en kunnen door elke roeier in de juiste categorie worden gestart.

Meer informatie vind je op de pagina van de nationale kampioenschappen.

Wedstrijden in het buitenland

Elk land organiseert internationale wedstrijden waar je aan mee kan doen. Dit zijn enerzijds nationale wedstrijden die zijn opengesteld voor buitenlandse deelname. Zo doen bijvoorbeeld veel junioren mee met de Gent Mei Regatta. Voor deze wedstrijden kun je zelf kiezen om aan mee te doen.

Ook zijn er zijn ook enkele wedstrijden waar je aan de KNRB toestemming moet vragen om te mogen starten. Dit omdat het niveau op deze wedstrijden erg hoog is. Meer informatie vind hierover vind je in de regeling starten in het buitenland.

Coupe de la Jeunesse

De Coupe de la Jeunesse is een Europees roeitoernooi voor junioren georganiseerd door veertien landen onderling. Het doel van de Coupe is talentvolle wedstrijdroeiers ervaring te laten opdoen op een internationaal toernooi. Elk jaar vindt het toernooi in een ander land plaats.

Lees meer over de Coupe de la Jeunesse

EK/WK selecties

Behoor je bij de top 10 van het nationale M18 of J18 veld, dan kom je in aanmerking voor de selecties voor het EK en WK. Deze selecties worden gemaakt door de junioren bondscoach aan de hand van het Jaarprogramma Talentontwikkeling.

Lees meer over de juniorenselecties.

Andere evenementen voor junioren

Naast roeiwedstrijden worden er ook andere leuke evenementen gehouden waar je aan mee kan doen.

Jeugdkampen

Een aantal verenigingen bieden in de zomerperiode jeugdkampen aan. Dit zijn onder andere TritonLagaAegir en Vidar. Zo kan je in de zomer extra veel het water op als je dat leuk vindt.

Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK)

Jaarlijks organiseert de KNRB het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK). Hier kun je samen met jouw school aan deelnemen en strijden voor de titel “Beste roeischool van Nederland”. Je mag ook meedoen als je zelf al jaren roeit.

Lees meer over het NSRK

Juniorenvelden op ROW wedstrijden

Roeiontmoetingen met wedstrijdkarakter (ROW) is de naam voor de reguliere wedstrijden die overal in Nederland worden georganiseerd. Jouw vereniging organiseert waarschijnlijk ook zo’n wedstrijd. Verschillende van deze wedstrijden schrijven juniorenvelden uit of hebben zelfs een speciale afstand voor junioren tussen de 1000m en 3500m. Ook ideaal als oefenwedstrijd!

Kijk op de evenementenkalender voor een wedstrijd die bij jou past.

Crazy 22

Crazy 22 is de kickstart van het juniorenseizoen in september! Crazy 22 bestaat uit 22 opdrachten, verdeeld over drie categorieën: multimedia, creativiteit en roeien. Naast trainingen en wedstrijden kan er op deze manier eenvoudig aandacht besteed worden aan het sociale aspect op de vereniging.

Waar moet ik op letten?

  • Je hoeft niet aan reglementaire eisen te voldoen om mee te mogen doen aan die nationale wedstrijden. Maar je moet natuurlijk wel genoeg voor getraind hebben om snel genoeg te varen en met het veld mee te komen.
  • Als je deelneemt aan een nationale wedstrijd, mag je dat seizoen niet meer deelnemen aan velden voor junioren competitieroeiers. Ook mag je maar één seizoen mee doen in de eerstejaarsvelden en JIK. Kijk daarom goed voor welke velden je inschrijft.
  • Voor de deelname aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.

Contact

Commissie Nationale Wedstrijden

De Nationale wedstrijdkalender wordt gemaakt door de commissie nationale wedstrijden, deze commissie is een onderdeel van de commissie wedstrijden. In deze commissie zit een vertegenwoordiger namens de juniorencoaches.

KNRB sportparticipatie

Het Junioren competitieroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden, Wouter van Groeningen.