roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Junioren (t/m 18 jaar)

Junioren vanaf 14 jaar

Voor junioren is er een breed aanbod aan wedstrijden en evenementen. Een overzicht daarvan vind je op deze pagina.

Leeftijdscategorieën

De velden van junioren worden ingedeeld aan de hand van het jaar waar in je geboren bent. Alle informatie op deze pagina is voor roeiers die in de volgende categorieën uitkomen:

J16M16
J18M18

Soms worden er velden uitgeschreven waar zowel jongens als meisjes in de boot mogen zitten. Deze worden dan aangeduid als “open” of “mix”.

Lees hier meer over de verschillende wedstrijdvelden en type wedstrijden.

Roeiaanbod voor junioren

Regiocompetitie

Regiocompetities zijn series van meerdere wedstrijden waar je met jouw ploeg aan mee kan doen. Deze wedstrijden worden georganiseerd op de verenigingen in jouw regio. In Nederland zijn er 5 regio’s waarin competities worden georganiseerd:

  • Noord-Oost
  • District Midden
  • District Noord-Holland
  • Holland-Zuid
  • Zuidelijke Roeibond

Regulier wedstrijden (ROW)

Roeiontmoetingen met wedstrijdkarakter (ROW) is de naam voor de reguliere wedstrijden die overal in Nederland worden georganiseerd. Jouw vereniging organiseert waarschijnlijk ook zo’n wedstrijd. Verschillende van deze wedstrijden schrijven juniorenvelden uit of hebben zelfs een speciale afstand voor junioren tussen de 1000m en 3500m.

Jeugdwedstrijden

Door heel Nederland worden wedstrijden georganiseerd voor deze doelgroep. Deze wedstrijden bestaan meestal uit meerdere onderdelen en hebben soms zelfs een vaardigheidsproef als wedstrijdelement.

Op enkele van deze wedstrijden worden ook velden uitgeschreven voor oudere junioren.

Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK)

Jaarlijks organiseert de KNRB het Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK). Hier kun je samen met jouw school aan deelnemen en strijden voor de titel “Beste roeischool van Nederland”. Je mag ook meedoen als je zelf al jaren roeit.

Wedstrijden voor álle junioren

Er zijn ook evenementen en wedstrijden waar elke junior, ongeacht zijn of haar leeftijd en niveau aan mee kan doen.

Jeugdhead/Tweehead

De “Head of the River” is een grote klassieker in het Nederlandse roeien. Jij kunt deze wedstrijd ook starten in de 2x of 4* over 2,5 km.

Dutch International Youth Regatta

Dit grote internationale juniorenwedstrijd van Nederland waar je tegen roeiers uit verschillende landen kunt racen. Dit doe je over een bijzondere afstand: de broken2km.

Zuidelijke Regatta

De grote juniorenwedstrijd van de ZRB op de Watersportbaan in Tilburg.

Andere evenementen

Naast roeiwedstrijden worden er ook andere leuke evenementen gehouden waar je aan mee kan doen.

Jeugdkampen

Een aantal verenigingen bieden in de zomerperiode jeugdkampen aan. Dit zijn onder andere TritonLagaAegir en Vidar. Zo kan je in de zomer extra veel het water op als je dat leuk vindt.

Crazy 22

Crazy 22 is de kickstart van het juniorenseizoen in september! Crazy 22 bestaat uit 22 opdrachten, verdeeld over drie categorieën: multimedia, creativiteit en roeien. Naast trainingen en wedstrijden kan er op deze manier eenvoudig aandacht besteed worden aan het sociale aspect op de vereniging.

Waar moet ik op letten?

  • Voor de deelnamen aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.
  • Als je deelneemt aan een nationale wedstrijd, mag je dat seizoen niet meer deelnemen aan velden voor junioren competitieroeiers. Ook mag je het jaar daarna niet meer meedoen in de nationale EJ-velden en de JIK competitie.

Contactinformatie

Junioren Competitiecommissie

De junioren competitiecommissie ondersteunt de regionale competities. Deze commissie is onderdeel van de grotere juniorencommissie en in deze commissie zitten vertegenwoordigers van elke regio.

Organisatie in jouw regio

Voor vragen over de regiocompetitie in jou regio neem je contact op met de regionale organisatie.

KNRB sportparticipatie

Het junioren competitieroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris sportontwikeling Feike Tibbe.