roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Senioren (18-27 jaar)

Studenten Wedstrijdroeien

Als studenten wedstrijdroeier wordt je geselecteerd voor de eerstejaarsploegen, de middengroep of ouderejaars. Je neemt deel aan Nationale wedstrijden. Deze worden georganiseerd door onafhankelijke wedstrijdorganisaties. De KNRB Commissie Nationale Wedstrijden stelt de wedstrijdkalender op en het bondsbureau ondersteunt bij de organisatie van de wedstrijden.

Wedstrijden en klassementen voor studenten wedstrijdroeiers

Voor elke doelgroep in het nationale wedstrijdroeien zijn er bijbehorende wedstrijden en klassementen. Voor de eerstejaars en middengroepen worden er klassementen uitgeschreven. Ouderejaarsroeiers kunnen zich richten op NK’s en internationale wedstrijden.

Als studentenwedstrijdroeier probeer kun je jezelf als doel stellen een klassement te winnen, of zoveel mogelijk prestatiepunten te behalen.

Lees hier meer over de verschillende wedstrijdvelden en type wedstrijden.

Nationale achtervolgingswedstrijden

Van september tot en met maart vinden er nationale wedstrijden plaats op rivieren en kanalen door heel Nederland. Dit zijn wedstrijden over een afstand langer dan 2500 meter waar je met een startverschil achter elkaar wordt weggestart. De uitslag wordt opgesteld aan de hand van hoelang alle deelnemers over het parcours hebben gedaan.

Nationale Boord-aan-Boord-wedstrijden (klasserend)

Van april tot en met juli vinden nationale wedstrijden plaats op een brede kanaal of op van de wedstrijdbanen van Nederland. Dit zijn wedstrijden waar je naast elkaar een wedstrijd roeit over 2000 meter. Je wordt tegelijk weggestart en wie het eerst over de finish komt heeft gewonnen.

Eerstejaarsklassement (EJK)

Studentenroeiers nemen in hun eerste roeijaar als wedstrijdroeier deel aan het Eerstejaarsklassement (EJK). Het Eerstejaarsklassement wordt uitgeschreven over de volgende velden:

Heren licht 4*Dames licht 4*
Heren licht 8+Dames zwaar 4+
Heren zwaar 4+Dames zwaar 8+
Heren zwaar 8+

De reglementen, puntenstand en over welke wedstrijden het Eerstejaarsklassement wordt geroeid vind je op de klassementspagina.

Middengroep en het Development Klassement (DK)

Studentenroeiers nemen in hun tweede en derde roeijaar (middengroep) als wedstrijdroeier deel aan het Development Klassement (DK). Het Development Klassement wordt uitgeschreven over de volgende velden:

Heren licht 2x Dames licht 2x
Heren licht 4-Dames zwaar 2x
Heren zwaar 2xDames zwaar 4-
Heren zwaar 4-

De reglementen, puntenstand en over welke wedstrijden het Development Klassement wordt geroeid vind je op de klassementspagina.

Skiffen

Wil je solo? Dat kan ook. Op de Nationale Wedstrijden worden Beginnelingen en Gevorderde skiff velden uitgeschreven waarin jij je kunt ontwikkelen als skiffeur. Je probeert dan klasserende wedstrijden te winnen en prestatiepunten te behalen.

Ouderjaars

Studentenroeiers met 3-4 jaar roeiervaring, die mee kunnen komen in de nationale top worden “ouderejaars” genoemd. Deze roeiers richten zich op het winnen van Nationale wedstrijden en de Nationale Kampioenschappen.

Als je als ouderejaars een stapje hogerop wil, kun je deelnemen aan de selecties voor het Talentprogramma of het Nationaal Roeiteam.

Nationale Kampioenschappen (NK)

Op verschillende evenement wordt gestreden om de nationale titels:

  • NK klein, voor skiffs en twee-zonders
  • NK groot, voor meermansboten (m.u.v. twee-zonders)
  • NK indoor, op de concept2 ergometers

Meer informatie vind je op de pagina van de nationale kampioenschappen.

Wedstrijden in het buitenland

Elk land organiseert internationale wedstrijden waar je aan mee kan doen. Dit zijn enerzijds nationale wedstrijden die zijn opengesteld voor buitenlandse deelname.

Ook zijn er zijn ook enkele wedstrijden waar je aan de KNRB toestemming moet vragen om te mogen starten, bijvoorbeeld de Royal Henley Regatta. Dit omdat het niveau op deze wedstrijden erg hoog is of omdat er eisen zijn verbonden aan de inschrijvingen.

Meer informatie vind hierover vind je in de regeling starten in het buitenland.

Universiteitskampioenschappen

Europees Universiteitskampioenschap

Namens Studentensport Nederland (SSN) verzorgt de NSRF afwisselend de uitzendingen naar het Europees Universiteitskampioenschap Roeien (EUC) en de Europese Studentenspelen (EUG).

Wereld Unversiteitskampioenschappen

In samenwerking met Studentensport Nederland (SSN) en de KNRB verzorgt de NSRF afwisselend uitzendingen naar het Wereld Universiteitskampioenschap (WUC), dan wel de Universiade (WUG). In 2021 vindt de Universiade in Chengdu, China. Deze evenementen vallen onder de wereldwijde universitaire sportorganisatie FISU.

Nationale Wedstrijdkalender

Velden voor studenten wedstrijdroeiers worden uitgeschreven op verschillende Nationale wedstrijden. Op deze kalender vind je ook de NK’s, Eertejaars- en developklassementen terug. Kijk op de wedstrijdkalender welke wedstrijden jij kan starten.

Waar moet ik op letten bij nationale wedstrijden?

  • Door het winnen van wedstrijden krijg je prestatiespunten, hiermee kom je in een hogere klassen en mag je niet meer aan beginners of gevorderde velden meedoen. Let goed op of jou niveau past bij je aantal prestatiespunten.
  • Als je deelneemt aan een nationale wedstrijd, mag je dat seizoen niet meer deelnemen aan velden voor studenten competitieroeiers.
  • Voor de deelnamen aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.

Contact

Commissie Nationale Wedstrijden

De Nationale wedstrijdkalender wordt gemaakt door de commissie nationale wedstrijden. In deze commissie zit een profcoach en de commissaris wedstrijden van de NSRF als vertegenwoordiger namens de studentenverenigingen.

KNRB sportparticipatie

Het wedstrijdroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden.